El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Un recull de la tradició d'El Comtat, ara en un llibre de Francesc Jover

Presentació / Vicent Santamaria

El llibre estarà disponible en totes les llibreries de Cocentaina i els beneficis es destinaran a l'Associació Somriures

El Palau Comtal ha acollit la presentació del llibre de Francesc Jover 'Cançons i Romanços del Comtat'. 120 persones han pogut participar a l'acte que ha complit totes les mesures adaptades a la Covid-19. Aquest llibre és un recull folklòric immens, no sols de cançons i romanços, sinó també de rondalles, versos, contes, jocs i costums, en un ingent treball de camp que recorre diferents pobles de la comarca d'El Comtat.

La presentació ha estat organitzada per la Garbera Cultural El Guaret i la Regidoria de Cultura, i en la qual va col•laborar la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet, que va ambientar l’acte tot just abans del començament. La venda de llibres ha tingut lloc a l’eixida, fora del recinte del Palau. Cal destacar que el llibre té un preu de 22 euros, estarà disponible en totes les llibreries de Cocentaina i els beneficis es destinaran a l'Associació Somriures, projecte de connexió vital de joves i xiquets dependents.

La presidenta del Guaret, Edurne Vaello, va ser l’encarregada de conduir la presentació i va donar pas, en primer lloc, al regidor de Cultura, Iván Jover, que va felicitar l’autor per contribuir a engrandir el nostre patrimoni immaterial. A continuació, hi va intervenir Joan Jordà, membre del Guaret, que va recitar un poema escrit a cosa feta per a l’acte, dedicat a l’autor, que va resultar especialment emotiu.

A continuació, hi va intervenir Vicent Torrent, musicòleg valencià i intèrpret de música tradicional valenciana amb el grup Al Tall, que acompanyava l’autor a la taula i que va ser l’encarregat de presentar-lo. En el seu parlament, entre altres idees, ha suggerit al públic, de manera irònica, que aquest treball s’havia de llegir amb unes ulleres especials, unes ulleres que únicament es poden aconseguir coneixent amb profunditat la història i la cultura del País Valencià. Per la seua banda, Francesc Jover va agrair la nombrosa assistència, com també totes les persones que han col·laborat en aquesta edició, un treball coral que ell s’ha encarregat de dirigir i de recopilar. De fet, gran part de la intervenció del Francesc Jover va estar dedicada a explicar quines han sigut les fonts d’on ha pogut beure per a traure tanta informació.

Finalment, ha intervingut Pep Gimeno 'Botifarra', present durant tot l’acte, i conegut no sols per la seua veu extraordinària, sinó també per la tasca tan important que ha dut a terme de recopilació i d’adaptació de cançons de la tradició oral valenciana. Pep «Botifarra» va delectar tots els presents amb la interpretació, entre altres, d’un emotiu cant de batre.