El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Última hora

Cau un altre edifici al centre. Els bombers busquen entre les restes a una de les inquilines

Cau un altre edifici al centre. Els bombers busquen entre les restes a una de les inquilines

Poc abans de les 10 del matí un edifici ha patit un despreniment al centre d'Alcoi, en els números 8 i 10 del carrer Sant Agustí. Els bombers han iniciat els treballs per localitzar una dona que es pensa que podia estar en l'immoble en el moment de l'ensulsiada.

Més informació

Cau un altre edifici al centre. Els bombers busquen entre les restes a una de les inquilines

Article d'opinió de Adrián García Ortiz., Investigador predoctoral en Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant i membre de la llista per a les eleccions del 2019 pel PSPV-PSOE Alcoi

Adrián García Ortiz.

Una amenaça real

Existeix una teoria en Dret Constitucional, anomenada historicista, que tracta d’explicar els drets fonamentals (aquells més bàsics i més protegits i…

Existeix una teoria en Dret Constitucional, anomenada historicista, que tracta d’explicar els drets fonamentals (aquells més bàsics i més protegits i que, a Espanya, es troben en els articles 14 a 29 de la Constitució) presentant-los com a un producte històric.

D’aquesta manera, no podríem entendre la llibertat d’empresa d’avui sense les aspiracions de la burgesia del segle xviii, o l’actual dret de vaga sense les reivindicacions del moviment obrer del segle xix. Esta teoria sol agrupar els drets per generacions: primera (drets de llibertat, nascuts als segles xviii i xix), segona (drets d’igualtat, nascuts al segle xix) i tercera (justícia, pau i solidaritat, nascuts al segle xx). Aquesta classificació, però, condueix a confusió, perquè transmet la creença que els drets només evolucionen d’una manera unidireccional, cap al futur i sense retrocessos. La història ens demostra l’error d’aquesta teoria: res no ens assegura que es produïsca una involució pel que fa al contingut o als titulars dels drets. Ja ho vam comprovar quan, per exemple, el PP va retirar el dret a la salut dels immigrants en situació irregular o quan va retallar la llibertat d’expressió amb la llei mordassa.

A les properes eleccions existeix una amenaça certa i greu que posa en perill els nostres drets. La igualtat de la dona, el matrimoni entre persones del mateix sexe, la sanitat universal, les beques que contribueixen a l’ascensor social, la igualtat lingüística i un llarg etcètera de drets civils, polítics i socials no són conquestes socials que no tinguen marxa enrere. Vàrem assumir que existia un pacte tàcit entre la ciutadania i els poders públics segons el quals només podíem seguir sumant en matèria de drets, però, per primera vegada en democràcia, la dreta i l’extrema dreta afirmen sense embuts que, si d’ells depèn, es faria una revisió (a la baixa, és clar) dels nostres drets i llibertats.

Ens ho juguem tot en les eleccions del 28 d’abril. Per tant, sí, assumisc el meu error: hi ha una cosa que pot evitar la involució dels drets. El teu vot.

 

Article d’opinió d’Adrián García Ortiz.

Investigador predoctoral en Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant i militant del PSPV en l'Agrupació Socialista d'Alcoi i membre de la llista per a les eleccions del 2019