El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Una associació nascuda en Alcoi vol recuperar la memoria de víctimes franquistes soterrades en Gandia

Indret al cementeri de Gandia on podrien estar ubicades les fosses comunes.

Clicant a la frase final del text s'accedeix al llistat amb el nom de les víctimes.

Tomàs Albero fou afusellat el 7 d'agost de 1939 i soterrat en una fossa comuna de Gandia. 40 anys més tard, la seua néta Begonya Albero, natural d'Alcoi, ha creat una associació que pretén recuperar de l'oblit a aquells afusellats pel franquisme que foren soterrats a les fosses de la capital de La Safor.

‘L'associació de familiars d'afusellats del cementeri municipal de Gandia’ ha nascut amb vocació de fer una crida a totes aquelles famílies que puguen tenir algun avantpassat soterrat a les fosses comunes del cementeri de Gandia. Volen recaptar proves d’ADN o qualsevol altra informació que puga ajudar en el procés d’exhumació i identificació de les víctimes. És per això que han difós una llista on es recull el nom dels més de 60 afusellats que foren soterrats en el cementeri. A partir d’aquesta relació de noms (on també es recull data d'afusellament, domicili i professió) esperen trobar als descendents.

Albero reconeix que porta molts anys immersa en la tasca de recuperar la memòria del seu avi, encara que no ha sigut fins a 2019 que ha pogut constituir l'associació. Un regidor d'Oliva va posar en coneixement de Begonya que una família de Gandia també estava intentant localitzar el cos d'un avantpassat; passades poques setmanes des del seu naixement, ja són 10 famílies les que s'han adherit a l'associació.

Encara que la majoria dels afusellats eren residents de la comarca de la Safor, cap la possibilitat que els seus descendents residisquen en altres indrets de la nostra geografia, per això des de l'associació volen ampliar tot el possible l'abast de la seua crida.

L'exemple de Tomás Albero

El cas de Tomàs Albero és paradigmàtic de la situació que es va viure en acabar la guerra. Begonya conta que el seu avi, "se'n va anar per raons laborals a viure a Oliva, on es va afiliar al partit republicà i fins i tot va exercir com a regidor d'abastos". Pocs mesos abans que acabara la guerra civil, Tomàs es va incorporar al front amb l'exèrcit republicà; malauradament, quan va acabar la contesa, el tren on viatjava Tomàs fou abordat pels franquistes, i ell fou afusellat abans que es poguera retrobar amb els seus.

El pare de Begonya és un dels pocs descendents directes dels afusellats, i el seu testimoni podria ser clau per a la localització de les fosses. Aquest 22 de juny està previst que les famílies es desplacen al cementeri de Gandia per tal de continuar amb les tasques de localització, uns treballs on intervindrà l'arqueòleg que va ajudar a obrir les fosses comunes de Paterna, unes de les més grans d'Espanya. D'acord als investigadors, les diferents fosses del cementeri de Gandia es troben localitzades molt a prop entre elles, pel que una vegada destapada la primera, les següents podrien apareixen ràpidament.

Abans d'iniciar l'exhumació encara s'han de formalitzar alguns tràmits i demanar les ajudes i subvencions pertinents. No obstant això, Albero augura una bona predisposició del govern autonòmic, i espera que en els pròxims mesos es puga disposar dels primers resultats.