El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Una auditoria diu que l'estat de neteja viària a Alcoi és "satisfactori"

Neteja de contenidors a Alcoi, imatge d'arxiu

2 contenidors desbaratats, 8 plens sense buidar, i un estat "satisfactori" de la neteja viària en 52 carrers. Són els resultats de l'auditoria feta abans d'estiu al servei de recollida de brossa i neteja viària, i que segons l'Ajuntament demostren que el servei és bo.

L'Ajuntament d'Alcoi informa dels resultats de l'auditoria feta "per primera vegada a la seua història" al sistema de recollida de brossa i neteja viària, amb un resultat, segons el consistori, "molt positiu". Consideren que, a més de suposar una ferramenta perquè l'empresa complisca el contacte, també "ha demostrat ser una eina útil, sistemàtica i objectiva per a definir una sèrie d'indicadors i no només sensacions".

I què diu aquesta auditoria? Doncs, sempre segons les dades oferides per l'Ajuntament, dades concretes de la situació en tres apartats. En el primer, 'recollida efectiva en els contenidors', s'han inspeccionat 100 contenidors i només 8 estaven plens, impedint abocar més deixalles. Suposa "un incompliment del 8 per cent". També s'ha inspeccionat el personal, un total de 36 equips, amb avaluació positiva en tots els casos i cap queixa per actituds irrespectuoses.

El segon apartat avaluava la 'Conservació i neteja dels contenidors'. S'han detectat deficiències en 2 contenidors de 158 estudiats, que representa l'1,3 per cent. No es detecten deficiències pel que fa a la neteja.

L'últim apartat valora la qualitat de la neteja viària, comprovant si hi ha excrements, residus, fulles o taques en un total de 52 trams de carrer. I des del consistori asseguren que "el resultat és satisfactori, que és la puntuació més elevada que es pot donar".

Aquesta auditoria afecta directament a una part de la facturació, un 4 per cent que està retingut a espera dels resultats. En aquest cas la penalització suposa un 0,15 per cent, així que l'empresa recupera el 3,85 per cent. No s'ha concretat en diners aquestes xifres.

El regidor Jordi Silvestre assegura que "els resultats de l'auditoria ens diuen que en un període en concret, l'execució del servei ha sigut molt bona. Evidentment, cal realitzar les auditories durant tot l'any per a traure resultats globals". Ara es treballa "per a licitar el contracte i així poder fer auditories trimestrals durant tot l'any, comptant amb una eina exhaustiva de control a l'empresa però també amb indicadors clars i objectius de com es troba en el tema de neteja i de recollida de la brossa la nostra ciutat".

L'auditoria, adjudicada per contracte menor, entra dins de la nova contracta municipal del servei, el més important i de major quantia del consistori. L'ha realitzada l'empresa Geprecon, Técnicas de Control, Prevención y Gestión Ambiental, qui va fer els estudis durant el segon trimestre de l'any.