El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Una científica alcoiana dissenya un hidrogel que redueix a la meitat el temps que necessita un múscul per a regenerar-se

Un trencament fibril·lar de grau II tarda 30 dies en regenerar, i amb el producte creat per l'alcoiana Patricia Rico el temps de recuperacicó baixa a 15 dies.
 

S'aplica amb una injecció subcutània i serveix tant per a recuperar-se d'una lesió muscular com per a tractar atrofia per envelliment. Patricia Rico, la científica alcoiana responsable, investiga ara com adaptar-ho al tractament de malalties rares com la Duchenne.

Ja els havíem avançat en ARAMULTIMÈDIA les investigacions amb el bor de la científica alcoiana Patricia Rico, que ara tenen ja una aplicació pràctica, real i amb resultats molt eficients, perquè ha comprovat que ajuda al múscul a regenerar-se de manera més ràpida. "Si de normal, per exemple, una trencament fibril·lar de grau II tarda 30 dies en regenerar, l'ús del nostre hidrogel redueix el temps de recuperació a 15 dies" explica la doctora Rico.

La investigadora Patricia Rico i una mostra del seu hidrogel.

Es tracta d'un hidrogel d'alginat carregat en bor, ja dissenyat i caracteritzat a nivell preclínic. S'han fet proves en ratolins a qui se'ls ha injectat cardiotoxina, el verí de la serp cobra, per induir una lesió aguda; i l'activació del bor amb l'hidrogel va accelerar notablement el procés de regeneració muscular. "Vam comprovar com a l'afegir bor a les cèl·lules del múscul danyat, incrementaven el seu nivell d'adhesió, i ho van fer d'una manera més ràpida i robusta, i el múscul es va regenerar en un termini de temps més curt". I és que el bor estimula la proteïna adequada per afavorir una correcta formació dels teixits, o com explica Patricia Rico, "l'estimulació simultània de les integrines que s'uneixen a la fibronectina, i del transportador ió bor (NaBC1) millora significativament la regeneració muscular a nivell anatòmic".La investigació de Patricia Rico ja s'ha publicat en la revista Materials Science & Engineering C, i ara necessita passar a la fase d'assajos clínics en persones abans de poder comercialitzar-se. Mentrestant, la doctora Rico i el seu equip d'investigació treballa en l'aplicació d'aquest biomaterial en el tractament concret de malalties rares com la Duchenne, que afecta un de cada 100.000 xiquets. "El nostre objectiu és avaluar les possibilitats del nostre sistema per al tractament d'aquesta distròfia, que sol manifestar-se entre els 2 i 3 anys, i com és una malaltia degenerativa redueix dràsticament l'esperança de vida d'aquests xiquets".

En el laboratori de la UPV amb el seu equip.

Patricia Rico és membre del CIBER, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa; i realitza les seues investigacions als laboratoris de la Universitat Politècnica de València