El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Aleixandre Sanfrancisco Giménez, Regidor de Guanyar Alcoi, membre suplent de la llista de Guanyar Alcoi

Aleixandre Sanfrancisco Giménez

Una comarca per fer

A les diferents organitzacions empresarials, sindicals, polítiques, socials i en general tota persona que tinga una preocupació pel futur de la nostra societat, es pregunta pel nostre futur econòmic. Com encararem els reptes que se'ns presenten i quina eixida serem capaços de donar-los per tal d'oferir a les noves generacions oportunitats de treball i vida digna en el nostre territori, són qüestions que volem resoldre des de Guanyar Alcoi.

La preocupació pel futur no és una cosa original nostra, com altres, d'una manera o altra, tenim el radar en marxa per tal de descobrir alguna iniciativa que ens permeta tirar per un camí per avançar i veure els següents horitzons amb esperança.

 

A la meua pantalla de radar en l'estiu de 2016 va aparéixer un puntet que va despertar curiositat, vaig poder ampliar-lo quan vaig entrar en contacte amb José Luís Elorza autor del llibre "La empresa participativa integral", i es va fer digne de tota atenció quan, convidat per ell a l'estiu de 2017, vaig poder conéixer l'experiència que s'ha desenvolupat en la comarca de Goierri (Guipúscoa), per encarar el futur amb una visió comarcal.

 

Emocionat per la coneixença i amb el patrocini de Consell Econòmic i Social, en juliol de l'any passat, vàrem visitar Goierri, vint i una persona: alcaldes, tècnics de l'Agència de Desenvolupament Local, professors de Formació Professional i Universitat, representants d'organitzacions empresarials, sindicalistes, regidors de tots els colors polítics, responsables d'oficines bancàries..., procedents dels municipis d'Alcoi, Ibi, i Cocentaina.

 

Per resumir els principals trets de l'experiència de Goierri, podria dir que són:

 

- Per encarar els reptes que planteja una economia globalitzada és molt més adient pensar en clau comarcal que no en clau local. Pensar en àmbits amplis i connexos ens fa més competitius. Cap municipi pot cobrir aïlladament les seues necessitats, educatives, culturals, laborals o de transport. La realitat actual és així, només cal pensar en la quantitat de treballadors i d'empreses d'altres poblacions que treballen en la pròpia.

 

- La comarca ha de tenir el convenciment que ningú vindrà de fora a solucionar el nostre futur, som nosaltres mateixos els que ens hem de fer càrrec d'ell. Sense un fort sentit de pertinença serà difícil fixar el talent.

 

- Les iniciatives per propiciar el desenvolupament econòmic, han de superar les posicions partidistes dels diferents grups polítics. Els municipis hauran de ser generosos, en aquest moment més que preguntar-se: què puc traure?, cal pensar: què puc aportar?