El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Una lluita judicial retarda la rehabilitació d'un edifici en risc d'enfonsament al centre d'Alcoi

A la dreta, l'edifici del carrer Sant Agustí, 8, vist de costat.

No disposem de la versió del propietari que ha recorregut o de la resta de propietaris, a qui encara intentem identificar i contactar. Tota la informació sobre aquest litigi ha sigut facilitada pel consistori alcoià.

Està al carrer Sant Gregori, just a l'esquena de l'edifici que es va enfonsar a principis d'any i on va morir una dona. L'Ajuntament el va desallotjar i va imposar una ordre d'execució perquè es rehabilite, però el propietari ho ha recorregut.

La situació al parc de vivendes del centre és delicada, tal com va quedar evidenciat a principis d'any, el 22 de gener, amb el fatídic enfonsament d'una vivenda al carrer Sant Agustí, al centre d'Alcoi, on va morir una dona. Arran eixe enfonsament, es van desallotjar els edificis a l'esquena del sinistrat, en concret, el del carrer Sant Gregori número 8.

A finals de maig, aquest edifici del carrer Sant Gregori pateix uns despreniments a la part posterior, i des del consistori asseguren que ja porten un llarg procés de requeriments incomplits per part dels propietaris perquè rehabiliten la finca, i que fins i tot s'han imposat dos multes coercitives per no complir els terminis de rehabilitació marcats. Finalment l'Ajuntament imposa una ordre d'execució, un "acte administratiu mitjançant el qual un ajuntament ordena als propietaris de terrenys i edificacions que complisquen les seues obligacions en matèria de conservació i manteniment dels mateixos en bones condicions quan es posa de manifest que no estan complint", i també remet una denúncia a fiscalia per via penal "per a obligar els propietaris a realitzar la rehabilitació".

Doncs bé, segons informen des del consistori, un dels propietaris de l'edifici ha recorregut l'ordre d'execució, la qual cosa paralitza la rehabilitació fins que el jutjat es pronuncie. Des de l'Ajuntament "que no posseeix propietat en l'edifici, presentarà oposició a aquestes mesures cautelars esperant que, com més prompte millor, el jutjat resolga l'execució de l'ordre i que els propietaris rehabiliten la finca en qüestió".

Així les coses, la dolenta situació en algunes parts del centre continuarà sent dolenta fins que no es pronuncie la justícia. Des de la regidoria d'Urbanisme recorden que és obligació dels propietaris mantindre els edificis, i aposten per la rehabilitació: "la demolició a costa de tercers només pot realitzar-se en última instància i complint amb tots els requeriments tècnics i jurídics que imposa el procediment. Cal recordar, no obstant això, que el primer semestre de l'any, l'Ajuntament ha utilitzat més de 120.000 euros de les arques públiques en demolicions d'edificis a costa de tercers".