El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Una peça teatral permetrà conèixer a Gustavo Pascual i la historia darrere de la creació de ‘Paquito el chocolatero’

Les entrades d'aquest muntatge teatral, que s'estrenarà dissabte que ve 28 d'octubre i que estan ja a la venda, a la Casa de la Joventut de Cocentaina o es poden adquirir a través d’aquest l'enllaç.

La representació tindrà lloc el pròxim 28 d'octubre al Centre Cultural El Teular de Cocentaina.

Amb motiu de la 677 edició de la Fira de Tots Sants de Cocentaina es representarà una obra teatral per contar la història que hi ha darrere d’una de les peces de pasdoble més insignes a nivell popular en Espanya, creada pel contestà Gustavo Pascual: 'Paquito el chocolatero'.

L'estrena de la representació teatral, en la qual l'Ajuntament de Cocentaina ha participat en la co-producció, tindrà lloc en el Centre Cultural El Teular de Cocentaina el pròxim 28 d'octubre, a càrrec de la companyia Tyrsova i Vlc Loves Design sota la direcció del dramaturg Xavier Lauder, autor també del guió.

La peça teatral permetrà conèixer la història que s'amaga darrere del mundialment conegut pasdoble, des de qui era ‘Paquito el chocolateor’, i quines circumstàncies van envoltar la seua composició, i en quin context històric i familiar es va il·luminar. Dades tots ells que encuriosiran del públic i posaran en valor la importància de ‘Paquito’ en el panorama de la música popular espanyola.

No en va, el pasdoble, segons dades de la SGAE, és la peça més interpretada en viu de la música espanyola, així com la més versionada. Reproduïda en més de 40 països dels cinc continents, inclosos destins tan llunyans i exòtics com el Japó o Austràlia. Fins i tot intèrprets famosos han creat les seues pròpies versions, com la famosa adaptació de King Àfrica o la del grup Els Inhumans.

Tal com testifica el fill del compositor, també de nom Gustavo, “la majoria de vegades s'ha tocat d'oïda”. Fins i tot conta que en un famós programa de Televisió Espanyola li van preguntar si existia partitura, ja que la seua propagació i popularitat es va deure en gran part al fet que “és una peça pegadiza, senzilla i fàcil d'interpretar”.

L'hereu de ‘Paquito el chocolatero’ conta que per a ell la representació teatral, que s'estrenarà a la fi de mes és un drama musical: “perquè la vida del meu pare no va ser fàcil. El pare de la seua dona s'oposava al seu matrimoni, per ser una persona malaltissa. Finalment es casa, i a l'any de casar-se mor la seua mare, i també va morir amb pocs anys el seu primer fill home, també de nom Gustavo, amb tot just quatre anys. Poc després d'esclatar la Guerra Civil va estar ingressat a l'Hospital d'Alacant i en 1937 el manen a casa, on li diuen que no isca molt perquè no el criden a files. En aquest període de descans forçat es dedica a compondre diverses peces per a les festes de Moros i Cristians, és en aquest moment quan es forja la inoblidable melodia”.

Les entrades d'aquest muntatge teatral, que s'estrenarà dissabte que ve 28 d'octubre i que estan ja a la venda, a la Casa de la Joventut de Cocentaina o es poden adquirir a través d’aquest l'enllaç.