El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps
español Este contenido sólo está disponible en valenciano

Un biomodel en 3D fet per AIJU ajuda a planificar una operació per una lesió tumoral complicada

Aquests models biomèdics permeten als cirurgians disposar de la màxima informació precisa sobre la localització de la lesió i com pot afectar a altres estructures vitals.

S'han utilitzat fins a sis materials diferents per a reproduir els diferents teixits, el seu aspecte i comportament, amb una precisió de detall que permet planificar i assajar l'operació.

L'Institut Tecnològic del Joguet, AIJU, i Avamed Synergy, han fabricat amb impressió 3D el model anatòmic d'òrgans i teixits d'una lesió tumoral concreta, que ha permés la planificació de la cirurgia.

En aquest cas es tracta d'un pacient diagnosticat amb una "lesió d'estirp grassa" en la cuixa dreta, de gran dimensió i amb invasió intermuscular "que genera desplaçament dels teixits blans adjacents, així com compromís del paquet vasculonerviós". Avamed Synerfy s'ha encarregat de la segmentació de teixits a partir d'una tomografia del pacient. S'han identificat de manera exhaustiva tots els teixits afectats, així com la complexitat de la lesió. AIJU ha traslladat tota aquesta informació al procés d'impressió, definint les propietats físiques que han de tindre els teixits.

S'han utilitzat sis resines diferents per a reproduir venes, os "fins i tot amb interior trabecular"; o teixit tumoral, aquest últim amb un material flexible i transparent per a poder vore les ramificacions interiors. L'objectiu és crear un biomodel físic que es comporte de la manera el més similar possible als teixits anatòmics, i que permeta una planificació mil·limètrica de la cirurgia. A més dels diferents materials, cal destacar el nivell de detall, amb una alta precisió major que "el millor equip de tomografia d'última generació".

Nacho Sandoval, enginyer responsable d'AIJU Manufacturing, explica que el biomodel "ha ajudat a decidir la correcta disposició de l'extremitat durant la cirurgia. I gràcies al tractament en les diferents tonalitats de color, transparències i dispars textures flexibles dels diferents teixits, el cirurgià ha pogut assajar les possibles reseccions i preveure així les complicacions quirúrgiques sense augmentar els riscos en el pacient durant la intervenció".

Aquests models biomèdics permeten als cirurgians disposar de la màxima informació precisa sobre la localització de la lesió i com pot afectar a altres estructures vitals. "Els avantatges abasten des de la planificació quirúrgica, l'assaig quirúrgic i la formació clínica", perquè com explica Lucas antonio Díez, director general d'Avamed Synergy, "la vida dels biomodels una vegada planificat, assajat i intervingut el cas clínic, no ha terminat. En l'àmbit intern, residents i altres professionals poden aprendre de casos extremadament complexos als que no tenen accés per les limitacions físiques d'un quiròfan".

El projecte el finança l'IVACE, l'Institut Valencià per la Competitivitat Empresarial. La seua directora general Júlia company, diu que "és un clar exemple del valor del coneixement que es genera en els centres tecnològics, i de com el seu poder és transversal, es poden beneficiar no sols les empreses del sector, sinó altres empreses, així com la societat en general".