El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Unai Sordo, sec. gral. CCOO, en la seua visita a Alcoi: "La reforma laboral ha empoderat a l'empresariat"

Unai Sordo, secretari general de CCOO, en la seua visita a Alcoi
El sindicat anuncia a Alcoi la convocatòria de manifestacions a tota Espanya el pròxim 22 de maig

Estem en un "país que creix, però creix malament, i cada vegada més desigual". Així ho assegura Unai Sordo, el secretari general de Comissions Obreres, en la seua visita a Alcoi. Una situació "conseqüència necessària de les reformes fetes, la laboral, la de pensions i la de fiscalitat", que ha situat a les patronals empresarials "en una zona de confort proporcionada pel govern". Unai Sordo reclama el repartiment del creixement econòmic mitjançant els salaris, i anuncia manifestacions a tot el país per al pròxim 22 de maig. "Estem en un moment de moltíssima importància, que determinarà com es distribueix la riquesa en Espanya en els pròxims anys".

"El que està ocórreguen al país és greu", assegura Unai Sordo, el secretari general de Comissions Obreres, qui diu que la macroeconomia creix des de l'any 2014, però els salaris han baixat un 7 per cent des de 2008 "en un intens procés de devaluació salarial, on els salaris més baixos han caigut fins a un 22 per cent. Cada vegada hi ha més salaris que no arriben per a tindre una vida digna".

Estem en un "país que creix, però creix malament, i cada vegada més desigual". Una desigualtat que per a Unai Sordo "s'ha instal·lat en la societat espanyola com una conseqüència necessària de les reformes fetes, la laboral, la de pensions i la de fiscalitat". Sordo explica que des de l'última reforma fiscal l'any 2015, les empreses "han pagat 5.000 milions d'euros menys. Se'ls ha regalat el govern perdonant impostos sobre els beneficis, i ara les patronals es neguen a apujar els salaris quan es necessita". I hi ha empreses que "són conscients que cal donar eixida a convenis col·lectius incrementant els salaris", però considera que hi ha un "tap en la voluntat de les organitzacions empresarials, que estan en una zona de confort que els ha proporcionat el govern".

A tot açò Unai Sordo suma que la temporalitat en els contractes va en augment, i critica l'increment de l'externalització d'activitats tant per part de l'administració pública com de privades, "la subcontractació en cadena d'activitats, no per a especialitzar-se, sinó per a rebaixar costos salarials i externacionalitzar responsabilitats".

Per tot açò Unai Sordo ha anunciat a Alcoi la convocatòria de manifestacions en diferents punts d'Espanya el pròxim dia 22 de maig, per a "exigir als empresaris que hi haja repartiment del creixement mitjançant els salaris". Encara està per concretar alguns llocs o ciutats, però ja s'ha avançat que a València la manifestació acabarà a les portes de la seu de la patronal. No es tracta d'una acció única, sinó que les manifestacions es repetiran en juny, i creixeran en el temps si no s'obri una negociació.

I dins les seues reivindicacions, està la negociació dels convenis col·lectius de diferents sectors fins al 2020, com el cas del tèxtil, que hauria d'haver-se començat a negociar aquest any i segons Comissions Obreres, està parat. Unai Sordo explica que la negociació dels convenis es basa en tres potes fonamentals: millors salaris, reducció de la precarietat, i una major igualtat. "Estem en un moment de moltíssima importància, que determinarà com es distribueix la riquesa en Espanya en els pròxims anys".

Unai Sordo ha estat acompanyat a Alcoi pel secretari general de Comissions Obreres al País Valencià, Arturo León; i la secretaria general de les Muntanyes, Manuela Pascual. Ha participat en una assemblea de delegats a l'Àgora com a part del "sindicalisme de proximitat" pel que advoquen. També ha visitat l'Ajuntament on ha signat en el llibre d'honor i ha sigut rebut per l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, així com membres de Guanyar i Compromís.