El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Únicament l'11% dels majors contactats que viuen sols han necessitat una segona actuació

Una persona major al carrer // Imatge vía Ajuntamet d'Alcoi

Durant la fase 0 de la pandèmia, més del 80% dels majors asseguraven trobar-se bé, un 13% deia trobar-se regular i només un 3,20% malament.

Un 63% dels segons contactes ha sigut per a un seguiment i només a un 8,8% d'aquest percentatge ha sigut necessari facilitar-li algun servei COVID-19

Més de 3.600 son les persones majors de 65 anys que viuen soles a la nostra ciutat, segons les dades municipals i, d'elles, la meitat són majors de 80 anys. L'Ajuntament va decidir realitzar un seguiment telefònic al global d'aquestes necessitats, encara que elles no hagueren sol·licitat cap ajuga explícitament. En l'estudi, en el qual han participat treballadors socials, educadors socials i sociòlegs, tenia com objectiu conèixer la situació d'aquestes persones, oferir informació sobre els serveis i telèfons d'atenció i recollir demandes de les persones susceptibles d'una segona actuació.

Més del 80% dels contactats durant la fase 0 de la pandèmia asseguraven trobar-se bé, un 13% deia trobar-se regular i un 3,20% malament. D'aquelles persones que es trovaben malament, la gran majoria presentava probelmes previs de salut i altres apuntaven a un sentiment de soledat. 

Durant el seguiment de les cridades, només s'ha considerat necessari un segon contacte en un 11% dels majors amb els que s'ha realitzar l'estudi. D'ells, un 63% han sigut telefonades de seguiment, 27% han sigut informats sobre diferents prestacions socials i a un 8,8% se'ls ha facilitat algun servei-Covid. Cal tindre en compte, que un 11% d'aquests contactats per segona vegada, ja tenen alguna prestació del sistema públic de Serveis Socials. 

La regidora de persones majors, Carol Ortiz, destaca que "en general els nostres majors tenen la percepció de trobar-se bé, han contactat tots els dies amb algú, majoritàriament familiars i no han requerit seguiment ni cap mena d'ajuda. Creiem que aquest seguiment telefònic ha sigut molt positiu per a tots i, reforça l'objectiu d'aquest govern d'aprofundir, sobretot, en la prevenció, estudiant i detectant les principals necessitats dels nostres majors per a donar-los una millor qualitat de vida".

Una altra dada destacada ha sigut que un 52,8% de les persones de l'estudi no han eixit al carrer durant la fase 0. L'estudi també ha analitzat la capacitat de contacte dels majors que viuen soles, on la comunicació és essencialment amb la seua família. Un 98% ha mantingut contacte telefònic amb terceres persones, més del 75% d'ells diàriament; un 18% dues o tres vegades per setmana i només un 5% han tingut una comunicació escassa. Els contactes han sigut, en general, un 90% amb la família i un 7,84% amb amistats.

Per últim, la relació dels majors amb la teconologia deixa també diferents xifres. Més d'un 76% dels majors de 65 anys que viuen soles tenen mòbil, la meitat d'ells, WhatsApp i un 23% tenen accés a xarxes socials, principalment Facebook.