El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Vaga del sector tèxtil: 15.000 treballadors estan cridats a la parada convocada per CCOO

Teles en una fàbrica tèxtil. Imatge lliure

En l'últim dia abans de la vaga encara s'ha intentat un acord en una última reunió, sense èxit

Comissions Obreres no està d'acord amb el conveni signat amb la patronal, perquè no assegura un sou mínim de 1.000 euros al mes. Aquesta vesprada es tornaran a reunir i si no hi ha acord, demà serà la primera vaga que convoca CCOO a soles, sense suport d'UGT.

És una situació única, una vaga convocada en un sector concret però tan sols per un sindicat majoritari, CCOO, sense suport de l'altre, UGT. I una vaga que té molta influència al nostre territori, ja que el 70 per cent de la producció tèxtil a la Comunitat Valenciana està a les Comarques Centrals. A tot l'estat són 90.000 els treballadors convocats a la vaga, d'aquests, vora 20.000 són de la Comunitat Valenciana, i d'aquesta xifra, 15.000 estan a les Comarques Centrals.

Ha sigut el salari mínim el que ha trencat la relació entre CCOO i la patronal. En el conveni al qual sí que ha donat suport UGT, es concreten pujades salarials del 2 per cent enguany, un altre 2 per cent al 2019 i un 1,8 per cent al 2020. Però des de CCOO diuen que han fet comptes i que aquestes pujades no asseguren que els salaris més baixos arriben als 1.000 euros al mes. I això és el que reclama CCOO sense possibilitat de negociació: 14.000 euros anuals l'any com a mínim per a qualsevol treballador del sector tèxtil.

José Rafael López, secretari general d'Indústria a les Comarques Centrals per CCOO, considera que 1.000 euros és "el salari mínim perquè una persona puga viure en dignitat". Reconeix que les pujades oferides per la patronal s'aproximen a la xifra, però volen garantir que tots els treballadors rebran aquest mínim siguen de la categoria que siguen. "Hem de fer un esforç. Som un sector atractiu, que ha crescut, i és el moment de repartir eixe creixement", diu López.

El dia previ a la vaga, aquest mateix dijous 18 de juliol, patronal i sindicats s'han tronat a reunir en ún últim intent d'arribar a un acord, però sense èxit.