El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Vanessa Moltó sobre la taxa de clavegueram d’Alcoi: "Els serveis públics deuen tendir a la sostenibilitat per garantir la seua adequada prestació"

Clavegueram / AM

Cal destacar que les rentes més baixes estan exemptes del pagament, igual que succeïx en la bonificació de la taxa de la brossa.

L’Ajuntament d’Alcoicomençarà a cobrar la nova taxa de clavegueram en l’últim trimestre de 2021. Aquesta taxa es pagarà en funció del calibre del comptador d’aigua que cada local o vivenda tinga. Cal destacar que les rentes més baixes estan exemptes del pagament, igual que succeïx en la bonificació de la taxa de la brossa.

La nova taxa de l’Ajuntament d’Alcoi pretén pagar el manteniment del clavegueram i totes les millores que es facen al voltant d’aquesta infraestructura. Segons es pot llegir en l’ordenança, aquesta taxa pretén pagar “la prestació dels serveis d’evacuació d’excretes, aigües pluvials, negres i residuals, a través de la xarxa de clavegueram municipal”. La mateixa ordenança també indica que no hauran d’abonar la taxa “les finques derruïdes, declarades ruïnoses o les que tinguen la condició de solar o terreny". La taxa es pagarà a banda del 'rebut de l'aigua'.

Actualment, en el servei d’aigua potable, no estava pagant-se una taxa per clavegueram, únicament per la depuradora i el subministrament. El que es vol aconseguir amb aquesta ordenança nova és similar a la taxa de brossa, en la qual es paga recollida, transport i tractament. La regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, en declaracions a ARAMULTIMÈDIA, assegura que  "la taxa de clavegueram ve a tractar de fer sostenible un servei que presta l'ajuntament i que d'altra manera s'hauria de prestar a costa de la col·laboració de tots els ciutadans en facen ús o no d'aquest servei i a costa de poder cobrir necessitats bàsiques de la ciutat. Els serveis públics deuen tendir a ser sostenibles per a garantir la seua adequada prestació".

Moltó recorda que s’han fet millores en la infraestructura, com és el cas del Barri de Batoi o Els Clots. Alguns grups de l'oposició com el PP ja ha criticat la taxa i han assegurat que "es compromet a eliminar la taxa de clavegueram quan governe Alcoi".

La carta


Les cartes sobre la taxa que han arribat a la ciutadania per correu ordinari tenen una doble finalitat: d’una banda, saber si les dades del padró són correctes i, en cas que no ho siguen, es puguen modificar; d’altra banda, saber si el pagament de la taxa es vol domiciliar o no.


Vanessa Moltó recorda que les dades sobre el padró es poden aportar telemàticament. Si es fa per carta, aquesta pot ser entregada directament a l’Ajuntament o en Correus.


La taxa de clavegueram i l’IBI


La regidora d’Hisenda indica que “no és just” que aquesta taxa estiga incorporada dins de l’IBI. D’aquesta manera “tots contribuiriem per igual, tinguerem el servei o no” d’aigua potable. Moltó indica que “el clavegueram es paga en molts pobles” i en Alcoi “fins ara no estava pagant-se”.

 

La regidora indica que incloure en l’IBI “suposaria gravar en major o menor mesura als ciutadans en funció de les condicions de la seua propietat sense tindre en compte si fan ús d'aquest servei. Per exemple es gravaria inclús una plaça de garatge, mesura que resultaria injusta”. Moltó continua dient que “per això pareix més adequat que les taxes i impostos es basen en xifren en funció de l’objecte tributari que pretenen gravar. L’IBI a Alcoi manté el tipus més baix des de 1992 i la pressió fiscal a la nostra ciutat es manté per davall de la mitja de la comunitat valenciana”.


L’edil afirma que en cas que "la taxa s’haguera incorporat a l’IBI, l’Ajuntament haguera recaptat més” però això li pareix “injust”.