El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Vicent Pla: “Anuncie que queda suspesa la celebració de les Festes de Moros i Cristians fins a l’any 2022”

La roda de premsa ha tingut lloc aquest dilluns de manera online.
  • Les seus festeres podran utilitzar-se per a la realització de les seues activitats habituals, assemblees i reunions, però sense la possibilitat de consumir menjar ni beguda
  • Tot i la suspensió de les Festes, des de la Societat de festers es deixa oberta la possibilitat d’organitzar qualsevol acte cultural, social, esportiu o religiós.

Aquest dilluns, Vicent Pla, president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent, ha comparegut en roda de premsa online per tal de donar compte de les últimes decisions preses respecte de les Festes de Moros i Cristians.

Ateses les recomanacions i les mesures de seguretat vigent, el president ha anunciat que les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent queden suspeses fins a l’any 2022. No obstant això, es mantindrà l’ordre de les comparses i els primers trons del 2020.

Pla ha explicat que, abans de prendre qualsevol tipus de decisió, des de la Societat de Festers es veia necessària una reunió amb la Conselleria de Sanitat “per a rebre informació, de primera mà, sobre l’estat de la pandèmia i el full de ruta marcat a curt i llarg termini respecte a la celebració de les nostres festes”, ha apuntat el president.

Així, el dimarts 11 de maig es va produir dita reunió, de manera telemàtica, entre el president de la Societat de Festers d’Ontinyent, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i la subdirectora general d’Epidemiologia, Hermelinda Vanaclocha. Aquesta reunió tenia com a objectiu l’aclariment de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació respecte de la possibilitat de celebrar festejos populars després de l’estiu.

Per part de les autoritats sanitàries, segons ha explicat Vicent Pla, es van plantejar tres aspectes fonamentals:

  1. "En cap cas s’ha parlat d’autoritzar festes, sinó sols d’alguns actes en format reduït. Sempre a partir del mes de setembre i amb unes rigoroses condicions de seguretat com ara: distanciament social, mascareta, control d’aforament i sempre a l’aire lliure. Per tant, en cap cas es celebrarien unes festes tal com les coneixem".
  2. "La possibilitat de celebrar alguns actes concrets estarà sempre condicionada a l’evolució favorable de la pandèmia i a la normativa vigent que afecte cadascun dels actes i tipus d’esdeveniment. L’autorització de la celebració dels actes sempre serà baix criteris sanitaris i de seguretat, evitant qualsevol mena d’aglomeracions, siguen de festeres i festers o de públic assistent als actes".
  3. "Pel que fa a l’obertura de les seus festeres, aquestes podran utilitzar-se per a la realització de les seues activitats habituals, assemblees i reunions, però sense la possibilitat de consumir menjar ni beguda, complint sempre amb les mesures de seguretat establertes per resolució de la Conselleria. Les seus socials que tinguen llicència de restauració es regiran per la normativa establerta per a l'hostaleria vigent en cada moment".

“Sanitat obri una xicoteta porta per a la celebració d’alguns actes festius a partir del mes de setembre, però fa una puntualització, al nostre paréixer, molt important. En paraules literals de la Conselleria: actes festius s’hauran de realitzar evitant aglomeracions. A parer nostre, ens col·loquen davant un impossible metafísic. Festes populars i multituds són dos conceptes inseparables”, explicava el president.

És per això que Vicent Pla concloïa la seua intervenció amb la següent declaració. “Donada aquesta situació de pandèmia, és impossible garantir que al llarg d’aquest 2021 es puguen celebrar els grans festejos valencians en un ambient de normalitat absoluta. Si des de Conselleria s’haguera contemplat la possibilitat d’ajornar les festes unes setmanes o uns mesos, tal vegada hui estaríem parlant d’un tema ben diferent com podria ser l’ajornament de les nostres festes. Per desgràcia aquest fet no s’ha produït. La Societat de Festers no pot ni deu generar falses expectatives. No seria just tancar un cicle fester en fals”.

“Les nostres Festes mereixen ser celebrades amb les màximes garanties i en tot el seu goig i esplendor. La possibilitat que tenim no és la festa que volem ni la festa que ens mereixem. Si hem esperat tot aquest temps, de segur, podem esperar el que siga necessari. Amb molta tristesa, però amb el convenciment d’estar fent el correcte i amb la seguretat que dóna el suport de totes i tots els festers, anuncie que queda suspesa la celebració de les Festes de Moros i Cristians en honor al Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent per a l’any 2021 i fins a l’any 2022, mantenint-se l’ordre de les comparses i els càrrecs dels 2020”.

Tot i la suspensió de les Festes, des de la Societat de festers es deixa oberta la possibilitat d’organitzar qualsevol acte cultural, social, esportiu o religiós, sempre que ho permeta la normativa vigent en el moment de la seua celebració.

Per part de la Societat de Festers s’ha volgut deixar constància de la seua intenció de traslladar el dilluns festiu a la data que la corporació considere més oportú. Així mateix, “dins de la responsabilitat social que té la Societat de Festers, s’ha proposat al senyor alcalde que els recursos previstos als pressupostos per a ser destinats al castell de festes, a la col·locació d’il·luminació extraordinària o a la col·locació de banderoles, es destinen a polítiques socials i ajudes a sectors”.