El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Virginia Morant desgrana el ric fons fotogràfic dels Pérez i Gil Dolz de Castellar

Aquestes imatges formen part de les fotografies més antigues que es conserven a Ibi

Darrere de la porta d’un vell armari pot amagar-se un tresor molt valuós si se sap apreciar el seu contingut. Així va ocórrer a Ibi quan faltaren les germanes Concha i Aurora Pérez l'any 2015. La troballa a la seua casa de la Plaça de Les Corts, en aquest cas, foren vora mil fotografies que daten de mitjan del segle XIX i de principis del XX. Aquestes imatges antigues de la família Pérez i Gil Dolz de Castellar són el reflex de temps pretèrits en blanc i negre, però d’un valor incalculable. Virginia Morant ha sigut l’encarregada de restaurar, descriure i cercar les condicions més òptimes per a la seua preservació.

Morant, nascuda a Ibi, és llicenciada en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la UPV de València. En l’actualitat treballa com a conservadora de fotografia en el Rijksmuseum de Amsterdam. Ella fou la professional en la qual la família va confiar des de l’inici per al tractament de tot el material i avaluar el seu contingut. “Sabien que em dedicava a la conservació de fotografies i em cridaren per a realitzar un anàlisi”, indica.

Fa ara uns dies va omplir el saló d’actes de l’Arxiu Municipal d’Ibi, lloc en el qual està dipositat el fons fotogràfic. Amics, familiars i veïns volien conèixer de primera mà què amagaven aquestes imatges en blanc i negre així com la tasca de Virginia. Defineix el material com a “fotografia de paisatge”. “Registraven, sobretot, les seues propietats i terres, a la vegada que també feien el mateix amb la seua rutina quan vivien al camp. Són fotografies amateurs. Els exteriors eren més fàcils de registrar per la composició i la llum”, assenyala.

Quant al projecte de digitalització, Virginia indica que “està per fer, tot i que no en la seua totalitat. La meitat del contingut ja ha passat per aquest procés. Resten les que no tenen cabuda en l’escàner. Eixes han de fer-se amb una taula de reproducció i càmera fotogràfica”, detalla.

El treball no soles amaga la vessant de la classificació i recuperació per a la conservació de les imatges. Per aixó, assevera que “encara es pot recaptar molta informació històrica”. Sofía Morant, germana de Virginia, és la historiadora que està portant a terme una investigació del fons documental que aportarà moltes més dades importants d’aquesta troballa.

Virginia denota passió quan explica tots els elements de les fotogafies. Descriu amb minuciositat cada detall, amb noms, dates, anècdotes i vestint les paraules per a fer una aproximació al context de l’època. A més de gaudir d’un treball que és vocacional, eleva un pensament en veu alta per tal de concienciar a les autoritats i a la població per a subratllar la importància de salvaguardar els nostres arrels. “Estic molt senibilitzada amb la protecció del patrimoni, no soles a Ibi sinó a la resta del món. Al ser d’ací tinc una identitat molt forta i uns pilars fonamentals gràcies a eixos vestigis i patrimoni que encara he pogut conèixer. Em dóna molta llàstima que es perda. És el que estic veient. Molta gent té moltes bones intencions, però no s’actua. I si ja queda poc, les generacions que vinguen no gaudiran absolutament de res. Espere que no es quede tot en intencions i que la gent actue i denuncie, que siga conscient de que encara tenim temps per a salvar-lo, però cal posar ganes i mobilitzar-se”, exposa de forma enèrgica i contundent.

Escrit per Raül Pina