El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Visca la comunicació a nivell «sou idiotes»!

Si és que t’has de riure. La crisi climàtica és una evidència que ja no gosa negar ningú. I és una crisi de la que participem totes les persones. En part, perquè vivim en societat i acaba afectant-nos. En part, perquè som co-responsables i acabem afectant-la. He dit «co-», perquè efectivament cadascú tenim, per xicoteta que siga, una quota de participació en tot el que passa.

«Todos contra el fuego». Recordeu la campanya dels anys 1980?  Tinc per costum usar-la en les classes de comunicació publicitària. Primer, perquè és un document històric de la publicitat institucional en Espanya. Segon, perquè és un exemple claríssim que açò del medi ambient no és una preocupació nova. Bàsicament, s’han perdut 40 anys d’adoptar mesures efectives per a controlar els efectes de l’activitat humana sobre el clima. Tot i això, hui en dia, encara estem en el nivell de comunicació «sou idiotes i ho sabem».

Les Nacions Unides, eixa institució que serveix per a... [pensa-ho tu, que a mi em costa], ha llançat una campanya de comunicació per a conscienciar de la necessitat de reduir el consum de combustibles fòssils i no seguir subvencionant-ne el seu ús. Un dinosaure entra en la sala principal de la institució i pronuncia un discurs emotiu en el que ens recorda la importància de bla, bla, bla... tot molt creatiu i preciós. Això sí, prendre decisions executives en un pla [jo què sé] a 25 anys per a, de veritat, eliminar les subvencions progressivament, construir una alternativa de consum energètic sostenible, reduir el consum global de petroli i limitar els efectes catastròfics del canvi climàtic que ja estem començant a notar... ya tal.

Xina, eixe país de 1.400 (mil quatre-cents) milions de persones, incrementa el consum de petroli anualment de forma quasi exponencial des de fa dècades. I només és un xicotet exemple que explica perquè llançar un anunci amb un dinosaure en les Nacions Unides esperant que tot canvie és d’una imbecilitat preocupant. Amazon, eixa gran empresa que ara ha pagat una campanya publicitària «super-cool» de conscienciació ecològica, és la responsable ella soletes del mateix nivell d’emissions de CO2 a l’atmosfera que 9 països de la Unió Europea.

Curiosament i de forma habitual, són els xiquets els protagonistes d’estes campanyes de comunicació. Són el futur (sempre hem sigut el futur... ara mateix, açò és el futur dels 1980, el futur del «todos contra el fuego»). Però podria ser que, futur-futur, començara a no quedar-ne de veritat. Sabeu qui patrocina la Cimera del Clima de Glasgow 2021 que està tot celebrant-se ara mateix? Molt bé; Iberdrola, Unilever, Microsoft, Sainsbury’s... Que tot canvie per a que no canvie res.

Anàlisis que parlen clar i en profunditat de la qüestió hi ha molts, però hui em permet recomanar-vos «Això ho canvia tot», de Naomi Klein. Bona lectura a la pròxima generació de fòssils!