El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Visita l’exposició ‘El valencianisme republicà 1837-1977,’ a Cocentaina

Visita l’exposició ‘El valencianisme republicà 1837-1977,’ a Cocentaina / Esquerra Republicana
La mosta estarà en la Casa de la Joventut fins al 27 d’abril

Fins al dia 27 d’abril pots anar a visitar l’exposició ‘El valencianisme republicà 1837-1977’ en la Casa de la Joventut de Cocentaina. És una mostra itinerant de la Fundació Josep Irla.

La mostra itinerant de la Fundació Josep Irla que homenatja a totes les generacions de valencianistes republicans, està exposada en la Casa de la Joventut de Cocentaina fins al pròxim 27 d’abril.

Aquesta exposició acull un conjunt d'idees, llibres, publicacions, entitats, iniciatives, fets i personatges que des de mitjans del segle XIX reivindiquen els trets nacionals del poble valencià i la seua vinculació amb la resta de terres de llengua catalana, i van lligant progressivament el seu futur en llibertat a un projecte democràtic de renovació cultural, cívica i política d'arrels republicanes.

En el moment de la seua inauguració, el president de la secció local d’Esquerra Republicana al València ciutat, Paco Galiano ha nomenat al primer alcalde republicà de València, Vicent Marco Miranda que per a ell és un “referent del valencianisme republicà d'esquerres".

Per la seua part, Mario Carbonell, regidor d'Esquerra Republicana a Xixona ha intervingut per parlar del sentit de la República ara com ara. “Els valencians i els catalans sempre hem treballat per la República federal espanyola, des de Vicent Marco Miranda a Lluís Companys”

Aquesta mostra guiada pels professors Antoni Furió i Pau Viciano, i sota la direcció de Josep Vall, fa un recorregut per la història del valencianisme republicà des del segle XIX fins a arribar a la transició democràtica.

La primera part, dedicada a la premsa satírica de mitjans del segle XIX com El Frare o El nou Pardalot, palesa els intents de recuperació lingüística després de la pèrdua dels Furs el 1707. A més comprén, La Renaixença, el primer valencianisme polític del 1900, el naixement d'entitats culturals i cíviques de la Dictadura de Primo de Rivera o l'eclosió republicana del 1931 són algunes de les etapes destacades a l'exposició.