El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Voluntat veïnal i política per reprendre el Boulevard i la Plaça Al - Azraq d'Alcoi

Presència de veïns al plenari / R. Lledó
El PP s'ha abstingut en la moció presentada sobre Al-Azraq, mentre que Ciutadans s'ha abstingut en la del Boulevard

L'AAVV de la Zona Nord també ha estat present al plenari municipal. El moviment veïnal ha demanat, sobre Al-Azraq, "arribar a un disseny definitiu" de la plaça i "tenir en compte la proposta de participació ciutadana". Els veïns també fan altra petició: "mentre no estiga l'acord definitiu, que les actuacions parcials es donen a conéixer". Pel que fa als veïns de l'Eixample - Benisaido, han fet peticions perque "el govern municipal es comprometa a reprendre i desenvolupar amb urgència el nou projecte entre La Salle i Isabel La Catòlica, sense oblidar que el Boulevard ha d'arribar fins a El Collao". Els veïns també han demanat que es considere "obra preferent" i "participació ciutadana". L'última petició veïnal és que "s'eleve al govern de la Generalitat perquè els pressupostos de 2018 contemple les partides necessàries per a les obres"

La transformació d'Alcoi en el futur passa pel Boulevard i per la Plaça Al-Azraq. Aquesta ha sigut una de les conclusions a les quals s'ha arribat en el plenari municipal del 30 d'octubre, després de dues mocions presentades per les associacions de veïns de l'Eixample i de la Zona Nord. Cal destacar que el plenari, amb aquest i altres punts, s'ha allargat fins a les 23:54 h des de les 19 h que ha començat.

Pel que fa al projecte del Boulevard, Paco Seguí, en representació de l'AAVV Eixample - Benisaidó, ha llegit una moció on es demanava, entre altres aspectes que "el govern municipal es comprometa a reprendre i desenvolupar amb urgència el nou projecte entre La Salle i Isabel La Catòlica, sense oblidar que el Boulevard ha d'arribar fins a El Collao". Els veïns també han demanat que es considere "obra preferent" i "participació ciutadana".

L'última petició veïnal és que "s'eleve al govern de la Generalitat perquè els pressupostos de 2018 contemple les partides necessàries per a les obres". Sobre aquest punt, l'alcalde Toni Francés ha destacat que "els pressupostos de la Generalitat per a 2018 ja estan quasi tancats" i que és "molt complicat" que la Generalitat accepte incloure el projecte en una partida "sense haver-hi un projecte encara definit". Francés ha continuat dient que "es declara obra preferent a nivell polític, però no a nivell jurídic".

En la moció sobre el Boulevard, l'únic grup que s'ha abstingut ha sigut Ciutadans amb l'argument que en la moció apareixia el nom de l'antiga regidora d'Urbanisme, Eugènia del Castillo. Jorge Sedano, exalcalde del PP i ara portaveu de Ciutadans, ha destacat que "si en la moció haguera aparegut només el seu nom i no el d'Eugenia, hagueren votat a favor". Tots els altres partits polítics han votat a favor.

Guanyar ha destacat que "l'adequació del boulevard és necessària per a les obres d'Entença" i que en el nou projecte s'hauria de "fomentar el pas dels vianants, transport públic i la construcció d'un carril bici". Compromís ha demanat que "no es tornen a repetir errades passades" i que no es governe "d'esquena a la gent". A més han demostrat el seu suport a la ciutat compacta però demanen que el govern "concrete" sobre aquest aspecte. El Partit Popular també ha reconegut que "és lògic que es fera primer el Boulevard que Entença". Recordant governs passats, els populars han dit que "han treballat moltíssim en el tema del Boulevard" i "volen que siga una via prioritària per a Alcoi".

La Plaça d'Al-Azraq: l'altre gran repte

L'AAVV de la Zona Nord també ha estat present al plenari municipal. El moviment veïnal ha demanat "arribar a un disseny definitiu" de la plaça i "tenir en compte la proposta de participació ciutadana". Els veïns també fan altra petició: "mentre no estiga l'acord definitiu, que les actuacions parcials es donen a conéixer".

Al-Azraq és un dels tres grans nodes de l'estratègia DUSI, junt amb Rodes i el Campus d'Alcoi. El govern municipal ha recordat que amb el projecte EUROPAN, arquitectes joves europeus estan treballant sobre la Plaça Al-Azraq i la idea és construir un edifici multimixte. Gomicia també ha destacat que als arquitectes se'ls va presentar el document de participació ciutadana. Des del govern socialista també han reconegut que "no era possible l'execució del projecte fins ara", ja que "ara podem definir el projecte". Toni Francés ha recordat els 10 milions d'euros d'ajudes europees que han arribat a Alcoi.

L'únic grup que s'ha abstingut ha sigut el PP, que dubta del procés participatiu. Els populars afirmen que "no estan del tot d'acord amb els veïns", ja que "ells poden proposar, però l'Ajuntament ha de tenir certa independència en el projecte".

Compromís ha destacat que "hem de fer la ciutat que volen els alcoians". Ciutadans ha recordat la lluita veïnal de la zona nord i ha posat com a exemple la Hispanitat: "Gràcies als veïns, la Hispanitat és com és". Guanyar Alcoi s'ha mostrat "en contra de partir la Plaça en 3 seccions" i ha reconegut que "el PGE no ha sigut valent" en el tema d'Al-Azraq.