El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Voluntats Anticipades: 700 persones en les comarques ja han dit com volen que se'ls atenga al final de la seua vida

Estic amb tu en el que decidisques. Imatge de recurs.

Com volem viure i com volem morir. Dos qüestions transcendentals que volem decidir com a individus, però també regular com a societat.

El document et permet deixar constància de si vols o no tractaments invasius per a prolongar la vida, o si vols medicació per a pal·liar els dolors i que et proporcionen un final digne. També què s'ha de fer amb els teus òrgans, o si voldràs assistència espiritual. Cal presentar-ho ara, conscient, s'incorpora a l'historial mèdic i és vàlid si en un futur et trobes en eixa situació i el teu deteriorament no et permet prendre decisions.

Es coneix també com a Testament Vital, regulat en l'àmbit nacional des de l'any 2002, i a la Comunitat Valenciana des del 2004. I des de la seua aprovació, a les nostres comarques l'han presentat 699 persones; més de la meitat, 459, són dones.

És un document que et permet deixar per escrit com vols que et cuiden al final de la teua vida si arriba el moment en què no pots prendre decisions pel teu deteriorament físic o mental. Hi ha dos vies per a presentar-ho: mitjançant un notari, o directament en el Servei d'Atenció al Pacient de l'Hospital o en l'oficina PROP, acompanyat de dos testimonis. Si ho presentes directament, Sanitat ja proporciona el document on s'especifica que no vols rebre tractaments pal·liatius invasius que únicament tinguen com única finalitat prolongar la teua vida, i que vols fàrmacs per al dolor que ajuden a proporcionar-te un final digne. També pots concretar si vols ser donant d'òrgans o no, si vols donar el teu cos a la ciència o si voldràs algun tipus d'assistència espiritual. Les Voluntats Anticipades o el Testimoni Vital s'inclou dins de l'historial mèdic, així tots els professionals sanitaris que el tracten poden saber els teus desitjos.

La Conselleria de Sanitat vol afavorir el procés i prepara també la possibilitat de presentar-les de manera telemàtica, amb previsió que estiga actiu després de l'estiu. Si vols saber més, tens més informació ací al portal del pacient, o ací com un dels procediments del PROP.

Cal tindre en compte que, tot i que es pot tindre en consideració, les Voluntats Anticipades no estan vinculades amb la llei d'eutanàsia, recentment aprovada en Espanya i que està pensada per a casos concrets de persones amb malalties terminals que de manera conscient reclamen una mort digna i assistida.