El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Vora 500 dosis de drogues incautades per Dana i Mona, les dos gosses policia de Cocentaina

Dana i Mona, les dos gosses de la Unitat Canina de Cocentaina

En dos anys i mig, Dana i Mona, les dos goses ensinistrades, han detectat fins a 500 dosis de droga.

Cocentaina detecta un fort descens de consum de drogues a zones públiques des que està en marxa la Unitat Canina.

L'Ajuntament de Cocentaina fa balanç dels primers dos anys i mig de la Unitat Canina de la Policia Local.

Entre setembre del 2019 i agost del 2020, les dos gosses han detectat 229 mostres de droga. No s'han celebrat les festes patronals, i durant els primers mesos de pandèmia la unitat canina va estar paralitzada, però tot i això, els gossos van duplicar les aprehensions de droga respecte a l'any anterior, de juny del 2018 a agost del 2019, quan es van alçar 123 actes de droga. I en el últim mig any ja portem més d'un centenar, així que són quasi 500 les aprehensions de droga fetes per Dana i Mona des de la creació de la unitat, juny del 2018, fins a gener del 2021.

Les drogues més intervingudes són marihuana i haixix, seguides de cocaïna i èxtasi. No s'han detectat heroïna o drogues sintètiques com l'speed, tot i que les gosses sí que són capaces d'olorar-las. Més de la meitat de les confiscacions són sense autor conegut, és a dir, "són substàncies que els consumidors oculten en un lloc proper a on es troben per no ser denunciats".

Dana, una de les gosses de la unitat contestana, en un curs celebrat a Osca. Imatge facilitada pel consistori.

Dana i Mona són dos gosses de raça pastor alemany, assignades a dos agents-guia, que són els encarregats del seu manteniment i ensinistrament. Les dos gosses estan acreditades per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, i treballen al sistema anomenat 'marcatge Lapa', pel qual senyalen el lloc exacte on es torba la substància sense causar danys sobre la persona o objecte. Des del consistori asseguren que "són una ferramenta fonamental per a erradicar el consum de drogues en la via pública, i el seu poder dissuasiu i la seua efectivitat donen al ciutadà una sensació de seguretat i tranquil·litat".