El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ximo Puig, president GVA: "El Nadal és valencià, i no hi ha Nadal sense Tirisiti"

El president Ximo Puig arriba a la funció del Tirisiti /AM

Ningú es vol perdre el Betlem de Titelles més original. En aquesta ocasió Tirisiti ha tingut d'espectador al president de la Generalitat Valenciana. Ximo Puig ha parlat a Alcoi també de Zaplana, de la situació a Andalusia o de la compra de patrimoni per part de la Generalitat.

El president Ximo Puig ha gaudit de nou del betlem del Tirisiti, una de les mostres nadalenques més pròpies d'Alcoi. "És un espectacle absolutament únic i d'una singularitat i autenticitat extraordinària", diu el president, qui assegura que "cada vegada que el veus te n'adones de la capacitat que tenen les titelles d'arribar al cor dels xiquets i xiquetes, i dels majors també".

Ximo Puig ha acudit a una de les funcions del Tirisiti, aprofitant la seua visita a Alcoi per assistir a l'homenatge pòstum a Paco Aura. Puig també ha gaudit d'una estona amb el personal de La Dependent, responsables del betlem de titelles, i han compartit anècdotes i curiositats de les funcions. 

El president de la Generalitat ha parlat a Alcoi de moltes qüestions de l'àmbit autonòmic, com la recuperació de patrimoni cultural amb l'adquisició per part de la Generalitat aquesta mateixa setmana del mont Penyagolosa de Castelló, part del Teatre Principal d'Alacant, la casa d'Antonio Machado a Rocafort, "o el que s'ha fet ací en el CADA". En definitiva, diu el president, és "intentar posar en valor allò que és el nostre patrimoni cultural i natural, i que el renaixement de la comunitat valenciana siga una realitat".

També li han preguntat a Ximo Puig per la situació a Andalusia, on Cs i PP han format la mesa del parlament amb el suport de VOX. Puig considera que mentre "en Europa els partits democràtics aïllen a l'extrema dreta, ací no és així. I això ens ha de fer preguntar-nos que li passa a les dretes espanyoles per a prendre aquests tipus de decisions".

Per últim també li han preguntat la seua opinió per la situació d'Eduardo Zaplana, en presó preventiva des de maig, però hospitalitzat des de fa dos setmanes per una greu malaltia. Ximo Puig es qüestiona la presó preventiva, que considera pe a "situacions clarament definides". Però a més en el cas de Zaplana diu que "cal tindre caràcter humanitari". Tot açò sense menysprear les decisions judicials, "en el seu moment el jutjaran, però mentrestant crec que la presó preventiva, quan dura tants mesos, ha d'estar molt justificada".