El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Xixona celebra el Dia del Senyal aquest dissabte 27 de juliol

Dia del senyal d'anys anteriors / Aj. Xixona

Els dies grans de les festes seran el 24, 25 i 26 d'agost

Resta poc menys d'un mes per a les festes de Moros i Cristians de Xixona. Aquest dissabte 27 de juliol se celebra el Dia del Senyal, on desfilaran totes les filaes amb les seues bandes de música. Un altre dels actes previs fou el pregó de Conchita Mira i l'elecció de festers de l'any. Cal recordar que els dies grans a Xixona seran el 24, 25 i 26 d'agost.

El Dia del Senyal arrancarà amb la Diana amb festers, càrrecs, autoritats i Junta Directiva de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià. El recorregut serà des de l'Ajuntament fins al Raval a les 9:30 h, per acabar celebrant la Misa del Miracle en l'ermita del Raval. El dia continuarà amb una desfilada i campionat de cotos. L'acte més important d'aquest dissabte 27 de juliol serà la desfilada des del Castell de Festes fins a l'Ajuntament on es descobrirà el Cartell. Els càrrecs presentaran les banderes de festes al balcó del consistori i es tocarà l'himne, 'Fiesta en Jijona' de Viente Pla Candela.

Cal destacar que el mes d'agost previ al 24, 25 i 26 està farcit d'actes culturals i festius. Pel que fa als càrrecs festers, aquest any recauen en Álvaro Sabater i Pablo Castelló, com a Capità i Abanderat dels Moros Vermells, respectivament. Pel que fa al bàndol cristià, la Filà que ostenta la capitania són els Contrabandistes. La capitana serà Sabina Alcaraz, mentre que Juan Jesús Gilar serà el banderer. Els festers de l'any són Ricardo Planelles (Moros Verds) i Gaspar Valverde (Llauraors).

Pel que fa als dies grans, concretament, el 24 d'agost es el dia de la Banyà i l'Entrà; el diumenge 25 seran les ambaixades; mentre que el dilluns 26 serà el judici sumaríssim del Moro Traïdor.