El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Xixona mobilitza una xarxa de voluntaris per a confeccionar material sanitari

Una de les voluntàries prepara material a casa
  • Gran part del material confeccionat s'enviarà a l'Hospital de Sant Joan.

Temps i material de costura, dos elements que en la localitat de Xixona han posat al servei del sistema sanitari. Un grup de no menys de 70 veïnes i veïns del poble han constituït una xarxa de voluntaris per a confeccionar mascaretes de protecció i bates. El material es repartirà entre centres sanitaris de la província.

La dinàmica és la següent. L'Hospital de Sant Joan, en col·laboració amb l'Ajuntament de Xixona, s'encarrega de facilitar el material de base. Aquest es recepciona en casa d'una de les voluntàries, la qual prepara la quantitat de tela que rebran la resta de voluntàries al seu domicili. Amb l'ajuda de tutorials cada persona confecciona en sa casa l'equipament, i després aquest és recollit per a ser enviat al centre sanitari.

El que es confeccionarà seran mascaretes i bates. Respecte a les primeres, és l'Hospital de Sant Joan des d'on s'envia el material, ja que ha de complir amb certs requisits de qualitat i higiene. Serà també la destinació de les peces que es preparen. El consistori xixonenc col·labora aportant altres elements necessaris per a la confecció, com ara goma i fil. Carolina, veïna del poble i una de les encarregades de la logística, reconeix que amb el primer enviament de material tenen prou per a confeccionar 400 mascaretes. Es requereix que la persona dispose d'una màquina de cosir i que puga confeccionar una quantitat mínima de mascaretes. "Estem replicant una experiència que en Mutxamel i altres pobles de la província ja havien posat en marxa", explica Carolina. L'objectiu és que la producció no es limita a les 400 mascaretes inicials, sinó que les voluntàries puguen continuar rebent material periòdicament per a fabricar l'equipament. En la línia d'evitar tota interacció innecessària, una persona s'encarrega amb el seu vehicle de portar el material i recollir-lo una volta confeccionat.

L'altre tipus de material que preparen són bates, en aquest cas a partir de bosses de brossa. N'han rebut vora 3.000 d'un comerciant local, i a diferència del material de les mascaretes, resulten més senzilles de desinfectar. Per a fer les bates hi ha diferents opcions: "Hi ha gent que cus les bosses de brossa, altres les uneixen amb silicona, o inclús amb una planxa" assegura Carolina, qui recorda que s'enviaran tutorials per a orientar a les voluntàries en aquesta tasca.

María Teresa Carbonell, regidora de Serveis Socials de Xixona, fa valdre la solidaritat mostrada pel veïnat en aquest context de crisi, i apunta a altres iniciatives d'aquest estil nascudes al municipi, com ara la utilització d'impressores 3D per a fabricar altre tipus de material de protecció.

Teles utilitzades per a preparar les mascaretes