El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps
español Este contenido sólo está disponible en valenciano

Aprofitament, residu 0 i economia circular. És possible i tenim l'exemple a Benimarfull amb Envaplats

Des de la conselleria d'economia animen a les empreses a sol·licitar les ajudes de la generalitat per aconseguir ser més sostenibles o eficients

El conseller d'economia Rafa Climent ha visitat aquesta empresa d'El Comtat per a reconèixer el seu esforç per aconseguir ser eficients, sostenibles i un exemple d'economia circular.

Envaplast és una empresa de fabricació d'envasos plàstics industrials, de 5 i 20 litres, perquè els productors puguen exportar els seus líquids arreu tot el món. A la planta d'Envaplast a Benimarfull es transformen 250 tones de plàstic al mes. Compten amb 20 màquines, de les quals 3 tenen una producció de 1.500 envasos cada hora. L'empresa fa 35 anys que està en Benimarfull, en una aposta constant per la comarca. Joan Oriola, product manager d'Envaplast, explica que han apostat per maquinària capdavantera i per l'automatització, la qual cosa no suposa una reducció de personal, sinó que "els empleats han passat al servici de qualitat del producte". En Envaplast no es tira res, totes les restes de plàstic del procés de fabricació es tornen a desfer i es reutilitzen en nous envasos, així que el residu de plàstic que genera l'empresa és zero.

Per tot açò, el conseller d'economia sostenible Rafa Climent, ha visitat l'empresa com a mostra de suport. Climent assegura que és una empresa "paradigma" del sector, que "fa tots els esforços per adaptar-se a la transformació energètica en què treballem". L'economia circular, l'eficiència energètica i la sostenibilitat són per al conseller vies a seguir. També s'ha referit a la "tecnologia punta" que s'utilitza en l'empresa. Climent lamenta que ara per ara hàgem de dependre de l'enginyeria alemanya o italiana per a les grans màquines, però explica que en el sector del taulell ja hi ha grans enginyers que creen màquines pròpies ací, a la Comunitat Valenciana, i confia que a poc a poc s'estenga a altres sectors.

Rafa Climent també ha animat a Envaplast a accedir a qualsevol de les ajudes que s'ofereixen des de la conselleria d'economia Sostenible. I ha aprofitat per a explicar que ja s'ha posat en marxa la figura d'agent de proximitat: agències de Desenvolupament Local, Instituts Tecnològics i el CEEI informaran directament a les empreses de les ajudes a les quals poden accedir. "Hem detectat que la informació de les ajudes no arriba al teixit productiu" explica el conseller, "i busquem la forma de fer factible que a les empreses arribe la informació". Climent diu que són ajudes importants perquè al nostre territori el 90 per cent són xicotetes i mitjanes empreses, i que a partir d'ara a les ADLs, CEEI o Instituts Tecnològics se'ls ajudarà fins i tot amb la paperassa a omplir. Climent recorda a més que són ajudes que vénen d'Europa i que si no s'atorguen totes, es perden, i no volen que "cap euro es quede en el calaix". En la tardor, la figura d'agent de proximitat s'ampliarà a Parcs Científics i Cambres de Comerç.