El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

16 alternatives per al 28A. Serem la segona província que més partits presente al Congrés

Solament la província de Barcelona presenta més partits que la d'Alacant a les eleccions estatals per al Congrés, 18 concretament.

No serà una tasca senzilla escollir vot el 28 d'abril a la província d'Alacant. Si elegir un Govern autonòmic i estatal no fóra suficient, se li ha d'afegir el fet que la nostra circumscripció serà la segona de tot l'estat que més partits presente per al Congrés dels Diputats, 16 concretament, soles per darrere de la província de Barcelona. Partits alguns d'ells tan curiosos com 'Por un mundo mas justo' o 'Tercera edad en acción', aquest últim exclusiu de la nostra província.

Alguns sondejos estimen que quatre milions de votants al nostre país encara no han decidit el seu vot; aquest 17% de l'electorat podria estar cridat a decidir al futur govern d'Espanya, i en la província d'Alacant disposen d'un bon nombre d'alternatives. Són partits que viuen al marge de l'atenció mediàtica, allunyats de les capçaleres i el focus dels mitjans de comunicació.

'Tercera edad en acción' és una d'aquestes formacions que defuig de l'etiqueta mainstream, i que intentarà mobilitzar els vora 455.000 habitants (xifres de 2017) que a tota la província superen els 60 anys. Es defineixen com "el primer partit nacional disposat a defendre els drets dels pensionistes i jubilats", marcant-se com a principal objectiu "assegurar el futur de tota classe de pensions".

Amb la idea de construir una societat basada en la "ciutadania global fraterna", 'Por un Mundo Más Justo' es posiciona com altra de les alternatives per als electors de la província. La pobresa extrema i la degradació ambiental són alguns dels reptes que es maquen a la formació, la qual advoca per una política fiscal global redistributiva.

Altres partits deixen molt clars els seus postulats des de l'inici, com és el cas de 'Familia y vida', que "pretén, fonamentalment, defendre la família i la vida". No obstant això, es tracta d'un tipus de família molt concret, "fundada en el matrimoni d'un home i una dona", pel que deixen fora d'aquesta consideració les comunitats formades per un únic progenitor, o aquelles en les quals els progenitors no estiguen units en matrimoni. A la llista de 16 també apareixen noms que recorren insistentment a un concepte, com ara Verds, que apareix en tres formacions: 'Compromís: Bloc-Iniciativa-VerdsEquo', 'Recortes Cero-Grupo Verde' i 'Los Verdes Adelante'.

El concepte liberalisme és altre d'aquells que circumda el programa electoral de moltes formacions, encara que en cap de manera tan evident com en el 'Partido Libertario', on pensen que la 'llibertat de la persona és el valor suprem', principalment en l'àmbit de l'economia, on anhelen "el més alt nivell de llibertat". Aquest partit inclús ofereix un test d'auto posicionament ideològic per a orientar a l'hipotètic elector. La resta de partits que podrien ser considerats minoritaris que es presenten per la circumscripció d'Alacant són el 'Partit Animalista Contra el Maltractament Animal', el 'Partit Comunista dels Pobles d'Espanya', 'Juntos Ganamos'.

Partits Tradicionals

Entre les formacions amb millors perspectives laborals per als comicis estatals, hi ha algunes amb representants polítics de les nostres comarques. A la llista del PSOE es troba l'alcoiana Patricia Blanquer, que intentarà revalidar l'escó ocupat durant l'última legislatura. Acompanyant-la, en la setena posició, es troba Rafa Briet, exalcalde de Cocentaina i actual director general d'habitatge de la Generalitat Valenciana.

A la llista del Partit Popular destaca l'absència de la també alcoiana Lola Alba, qui va ser congressista la legislatura passada. Lidera la llista dels populars l'actual president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez.

Per Unidas Podemos apareix en la llista l'exalcalde de Muro per EU, Francesc Valls, que ocupa la octava posició. A qui no trobem, en aquest cas en la llista de la formació morada per al Senat, és a l'alcoiana Vicenta Jiménez, qui fou escollida parlamentària per a la Cambra Alta en les eleccions de 2015. La que si opta a estar en el Senat, en aquest cas per Ciutadans, és l'actual regidora de l'Ajuntament d'Alcoi Lucía Granados.