El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

7,4 milions d'euros i poc més de 2 anys per executar les principals obres de Rodes a Alcoi

El futur 'Rodes' / Ajuntament d'Alcoi

La majoria de fons són externs a l'Ajuntament d'Alcoi

Alcoi fa un pas més en la rehabilitació i conversió de l'Illa en parc tecnològic, espai turistic i complexe cultural. El gros de les obres tenen un termini d'execució de 28 mesos i estan valorades de 7,4 milions d'euros. Cal destacar que aquestes no seran les úniques actuacions, ja que amb les millores i rehabilitació d'edificis dels voltants el complexe estarà valorat en uns 12 milions d'euros.

El plenari municipal d'abril aprovarà les obres per convertir l'Illa de Rodes, l'històric espai que durant molts anys no ha tingut cap ús. La part més important de les obres estan valorades en 7,4 milions d'euros finançats en un 50% per la Unió Europea, mentre que l'altra meitat serà aportada per la Generalitat i el consistori. Els treballs, inclosos en l'EDUSI-Alcoidemà, tenen un termini d'execució de 28 mesos.


Els treballs afectaran dues parts diferenciades de l’illa de Rodes. En primer lloc, el bloc encarat al carrer Salvador Allende i a la part inferior del carrer Agres acollirà un parc tecnològic en el qual s'instal·laran empreses, emprenedors i start-up, i que ha sigut triat pel Districte Digital de la Generalitat  per a situar una de les seues seus fora d'Alacant ciutat. En aquest parc tecnològic també es desenvoluparà investigació i activitats formatives centrades en robòtica i intel·ligència artificial de la mà del Campus d'Alcoi de la UPV, institució amb la qual el consistori col·labora per a impulsar la transformació digital del teixit empresarial.


En segon lloc, els edificis situats en la part superior del Carrer Agres i els que donen al carrer Vistabella seran transformats per a albergar una sala d'actes i diverses sales multiús que seran destinats a accions de dinamització econòmica i empresarial. També es contempla la creació d'un centre cultural, un centre social, una biblioteca, una aula de música, un restaurant i una ludoteca.


Aquests dos grans blocs estaran interconnectats per un parc públic central, en el qual es combinaran els elements modernistes i industrials recuperats amb la vegetació típica dels parcs naturals del municipi.

 


4 milions més


A aquests 7,4 euros d'inversió se sumen més de 4. Aquests corresponen a la rehabilitació del taller de carruatges construït per Timoteo Briet en 1909, edifici modernista amb façana al carrer Agres, així com dels dos blocs de cases situats al carrer Tibi.


En el primer cas, les obres estan valorades en 2,1 milions d'euros i seran finançades íntegrament per l'Agència Valenciana de Turisme, que situarà allí el Centre de Desenvolupament Turístic d'Interior (CdTI). Pel que respecta als antics habitatges, la inversió prevista és de 2,3 milions d'euros, dels quals la Diputació aportarà el 45% i l'Ajuntament el 55%. Aquests edificis albergaran les oficines municipals i els espais administratius del complex, així com espais per a empreses de tall tecnològic.

Fons europeus, autonòmics i provincials

L'Ajuntament espera que l'aportació de les arques municipals no supere el 25%, gràcies als "esforços del consistori per combinar sinergies entre diferents administracions".

Amb una superfície construïda de més de 11.000 metres quadrats, el nou parc tecnològic i complex cultural de Rodes s'assentarà en una parcel·la de 6.408 metres quadrats en ple barri de Santa Rosa.


Segons manifesta l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, “amb aquestes obres assistim a l'inici d'una important recuperació del patrimoni i la història de la ciutat, un projecte ambiciós que connecta el nostre passat industrial amb un futur pròsper i il·lusionant, marcat per la tecnologia i l'emprenedoria, amb un espai per a la cultura i sempre obert a la ciutadania”. Francés afegeix que Rodes “contribuirà a l'atracció de noves empreses, així com a l'impuls de l'ocupació i al reforç de la nostra economia, situant a Alcoi com a referent dels sectors més capdavanters, com la robòtica, la intel·ligència artificial i la digitalització”.