El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

A debat l'ordenança per al canvi del centre a zona de vianants

El regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, explica en el vídeo els punts bàsics d'aquesta ordenança i els terminis que baralla el consistori, a qui li agradaria fer les primeres proves de trànsit a principis de l'any pròxim. 

L'Ajuntament ha convocat per aquest 8 d'octubre el plenari per a l'aprovació inicial de l'Ordenança per a convertir el centre en zona de vianants; i que estableix l'àmbit d'aplicació i com es regularan les sancions o els permisos. Els canvis concrets de trànsit en cada carrer es detallaran més endavant, després del mes d'al·legacions. L'oposició en bloc ha consensuat mesures que ara caldrà vore si s'incorporen.


Des d'ARAMULTIMÈDIA hem parlat amb el regidor de Mobilitat Jordi Martínez, per saber exactament què es porta al plenari d'aquest dijous. Segons el regidor, l'ordenança que es vol aprovar defineix l'àmbit d'actuació, el sistema de permisos a atorgar, i com es regulen les sancions. Si s'aprova, hi haurà un mes d'exposició pública per a la presentació d'al·legacions. 

Serà després d'aquest mes d'al·legacions quan comence a definir-se els itineraris de trànsit al centre, és a dirs, quins carrers queden totalment restringits, i per quins podran passar els residents o càrrega i descàrrega; així com les direccions en els carrers de la rodalia a la zona afectada. Jordi Martínez diu que ells tenen una idea però que és canviant, com el cas de Sant Nicolau, que en un principi es volia tallar prompte al trànsit i ara es retardarà un poc més a petició del PP. I en aquest procés de definició, segons el regidor, influirà el mes d'al·legacions, per això encara no es concreta com quedaran els carrers.

El projecte propi de l'equip municipal preveu permisos per l'accés lliure als guals; i els residents que no tinguen plaça de pàrquing podran accedir a unes hores determinades per poder descarregar en la porta o a prop de la seua vivenda. També hi haurà horari per a càrrega i descàrrega per als comerços. L'horari previst en la idea del govern és de 8.30 a 10.30 i de 19.30 a 20.30 hores per a tots, tant veïns com comerciants; i de 15.30 a 16.30 càrrega i descarrega tan sols per als comerços. En les zones limítrofes, com per exemple a la plaça d'Espanya, es preveuen noves zones de càrrega i descàrrega que no tindran limitació d'horari. L'accés i eixida, per controlar si el vehicle té permís i si està el temps establert, es farà amb càmeres.

Eixa és la idea de l'equip de govern, que ara ha de consensuar amb la resta de partits i aconseguir els vots suficients en el plenari. Perquè l'oposició en bloc ha consensuat una dotzena de mesures, que, segons Martínez, es debatran en una reunió la vesprada d'abans del plenari, però no es mostra molt partidari d'acceptar-les totes. Hi ha alguna proposta que el regidor no comparteix, com demanar informes dels serveis d'emergències o dels autobusos, en considerar que no són necessaris perquè els serveis d'emergències tindrà accés lliure, i el transport urbà, segons assegura, tampoc canviarà per què tindrà itinerari per la zona. Per altra banda, Martínez considera que les mesures de l'oposició suposen una ampliació als vehicles permesos en el centre, i "impedeix una peatonalització real". Així que caldrà esperar a la reunió entre partits i al plenari per saber si hi ha punts d'acord i l'ordenança finalment tira endavant. 

Cal recordar que també part del veïnat ha mostrat la seua oposició al projecte municipal, amb una concentració a la plaça d'Espanya. En aquest sentit, el regidor Jordi Martínez diu entendre que davant aquest tipus de canvis en la vida d'un municipi "sempre hi ha reticència" i que les protestes "són respectables", però es mostra convençut que el canvi del centre a zona de vianants serà bo per al conjunt de la ciutat.