El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi, Cocentaina i Beniarrés tindran ecoparc nou

Les jornades comptaren amb la presència del Director general de Qualitat Ambiental de la GVA. Joan Piquer

Agres, per exemple, ha iniciat el compostatge ciutadà i ja ha pogut estalviar prou diners perquè el que ha transformat en compost es reutilitza al camp i no va a la planta de residus,

En els pròxims anys, Alcoi, Cocentaina i Beniarrés comptaran amb un nou ecoparc al seu terme municipal, mentre que Muro, Ibi, Xixona o Benilloba milloraran aquesta infraestructura que acull tots els residus que no es dipositen als contenidors del carrer. Aquestes novetats s'han explicat a la Jornada 'Canvia els teus hàbits, redueix els teus residus', celebrada a Xixona.

Són unes jornades tècniques convocades pel consorci de residus TERRA, al que pertànyen els municipis de les comarques, i que s'han celebrat aquesta setmana a Xixona. En el transcurs de la sessió formativa, Pablo Martínez, gerent del consorci, ha explicat el projecte de gestió d'ecoparcs mòbils i fixes que millorarà alguns dels existents i que farà nous els d'Alcoi, Cocentaina i Beniarrés. A més, es posaran en funcionament 6 ecoparcs mòbils més que recorreran els municipis més xicotets.

Totes aquestes millores hauran d'estar finalitzades dins dels pròxims vint anys, tot i que la majoria de consistoris les aplicaran en els pròxims anys. Hi ha 1,5 milions per als mòbils i vora 4 per als fixos. El d'Alcoi, segons ha manifestat Martínez, s'ubicarà a prop de l'actual, en la zona del Camí.


Jornades específiques

Aquestes jornades, celebrades al teatret de Xixona, s'emmarquen en la Setmana Europea de la prevenció i reducció del residu i han assistit tècnics dels 37 municipis que conformen el Consorci. Isabel López, alcaldessa de Xixona i presidenta del Consorci, ha insistit en la necessitat de treballar en la conscienciació i educació social respecte als residus seguint molt d'aprop el que diu l'Agenda 2030. També ha demanat les diferents administracions que legislen perquè les empreses reduïsquen els residus i també perquè es potencie el reciclatge. "Perquè la solució comença en el productor del residu. Si es recicla més, arriba menys residu a les plantes. I eixe és un bon repte. I qui més recicla menys paga, perquè els Ajuntaments paguen per cada tona que arriba a les plantes", afirmà López.

 

 

Compostatge a Muro i Agres

El tècnic de Diputació Jorge Banco, ha explicat els avantatges que compostatge aporta a la col.lectivitat i a la reducció de residus que acaben en les plantes i abocadors. Aquesta tècnica és experimental en pobles com ara Muro i Agres, on els ciutadans participen activament. Consisteix a transformar en compost bio-residus (tot el menjar que tirem a la brossa) mesclats amb xicotets residus vegetals. Agres, per exemple, ha iniciat aquesta pràctica i ja ha pogut estalviar prou diners perquè el que ha transformat en compost es reutilitza al camp i no va a la planta de residus, on es paga per cada tona de brossa que es diposita. En 3 mesos han generat 111 quilos. Cada un estalvia uns 50 euros a les arques públiques.