El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi estudia els principals problemes de l'habitatge amb un equip d'experts

Reunió de l'OMHA / Ajuntament d'Alcoi

Les males condicions d'habitabilitat en els habitatges antics, la poca accessibilitat dels habitatges, l'augment desequilibrat de la població segons els barris són només alguns dels problems que s'han detectat.

L'Observatori Municipal de l'Habitatge d'Alcoi (OMHA) i els seus tres laboratoris analitzen els principals problemes en matèria de vivenda a Alcoi. Les males condicions d'habitabilitat en els habitatges antics, la poca accessibilitat dels habitatges, l'augment desequilibrat de la població segons els barris són només alguns dels problems que s'han detectat. L'objectiu final és elaborar un document de recomanacions estratègiques per a la política municipal en habitatge a partir del resultat de les sessions realitzades pels Laboratoris.

L'OMHA compta amb experts per tal de conéixer els problemes i donar-li una solució. Concretament són tècnics de diversos departaments de l'Ajuntament d’Alcoi; representants de diferents activitats professionals com ara advocats, arquitectes, el sector immobiliari, professors del Campus de la UPV a Alcoi; representants d'entitats del tercer sector com Càritas, Creu Roja, treballadores socials vinculades a la gestió dels habitatges socials de la ciutat i del Màster d'Innovació Social de la Universitat d'Alacant.


Les sessions als 'labs', desenvolupades amb tècniques participatives, estan recollint les principals problemàtiques de l'habitatge de la ciutat detallades pels experts dels diferents Laboratoris i s'espera que es puga dissenyar la planificació d'actuacions concretes a partir dels temes que presenten major consens.


Els principals problemes detectats són les males condicions d'habitabilitat en  antigues vivendes, la poca accessibilitat dels habitatges, l'augment desequilibrat de la població segons els barris, la millora de la planificació, les dificultats de finançament per a l'accés a l'habitatge, la gestió de l'habitatge social, les ocupacions il·legals, l'augment de la demanda d'habitatge social, l'augment de la pobresa i la precarietat, l'adaptabilitat social dels edificis, la convivència multicultural, la despoblació al centre històric, els reptes mediambientals de l'habitatge, o la convivència d'activitats recreatives amb les residencials al centre històric.


El president de l’Observatori Municipal de l'Habitatge d'Alcoi (OMHA), Cristian Santiago, ha destacat "els esforços compartits per a posar en marxa els laboratoris de l'observatori en un moment tan difícil com l'actual".


Per la seua banda, la regidora d’Habitage, María Baca, afirma que "des del govern apostem per continuar treballant en la consolidació d’aquest espai de participació que sense dubte ens ajudarà a millorar i enriquir la visió estratègica de les polítiques d’habitatge incloent l'experiència professional dels diferents agents clau que formen part dels laboratoris i que tractaran qüestions que afecten l’arrel dels diferents problemes i possibles solucions als dilemes que hi trobem a temes socialment complexos".