El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi també se suma al cinqué contenidor, el de matèria orgànica

La campanya compta amb dos accions:

- Una amb el veïnat, amb 35 contenidors i mil claus disponibles.

- Altra amb 30 usuaris, grans productors, com residències o menjadors escolars, que tindran un contenidor a prop o es farà arreplegada porta a porta.
 

Serà voluntari i cal inscriure's per a rebre la clau del contenidor. Estaran tancats per assegurar-se que només participa gent conscienciada i que farà un bon ús. El procés s'iniciarà en març.

Alcoi inicia en el mes de març la incorporació progressiva del cinqué contenidor, el de color marró i on es depositen les deixalles orgàniques. Muro és un dels primers municipis de les comarques que ha iniciat la campanya, i ara se suma la capital de l'Alcoià. És un pas important per a l'optimització del reciclatge, però es tracta d'un procés voluntari al qual s'han de sumar els veïns que vulguen una clau dels contenidors, que estaran tancats.

S'instal·laran, de moment, 35 contenidors marrons en diversos punts - de 170 illes de contenidors que hi ha a Alcoi-, d'igual capacitat que els de vidre, 2.200 litres. I s'han preparat, de moment, mil claus, poals i pacs de bosses biodegradables. En març s'informarà dels punts on s'instal·len els contenidors, així com la via que tenen els veïns per demanar una entrevista, on arreplegar tot el material.

I per què tancats en clau? Doncs des de Medi Ambient expliquen que en experiències que han vist en altres municipis, si el contenidor es deixa obert, acaba sent de deixalles en general, impedint un correcte tractament per a fer compost. Així, amb la clau i la participació voluntària, s'asseguren que qui ho utilitza ho fa correctament. A més, permet obtindre dades per si en un futur es redueix la taxa de la brossa a qui més recicla.

El regidor Jordi Silvestre i el tècnic de Medi Ambient Carles Samper mostres les bosses biodegradables i els poals.

Carles Samper, tècnic de Medi Ambient, explica que "és un procés lent. Sabem que no traurem quantitats importants al principi, però quilo que isca d'Alcoi, quilo que eixirà net" i preparat per a ser tractat. En principi anirà a la planta de Xixona per a fer compost industrial. El regidor de l'àrea Jordi Silvestre, assegura que "és fonamental comptar en la ciutadania. Hi ha molta gent que està esperant-ho, i volem ajudar a crear un hàbit".

Arreplegada porta a porta a grans productors

A banda d'aquesta acció amb el veïnat en general, des del consistori a més es farà la recollida de les deixalles orgàniques de grans productors durant 4 dies a la setmana. Són menjadors escolars, bars amb molta capacitat, o residències; un total de 30 usuaris. Alguns tindran contenidor a prop, i altres se'ls farà la recollida porta a porta.

Des del consistori expliquen que en un futur voldrien eliminar determinades illes de contenidors i incrementar l'arreplegada porta a porta en determinats barris. També estudien la possibilitat de compostadors comunitaris.