El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi tanca 2020 amb l'obertura de 482 nous expedients pel requeriment de la Inspecció Tècnica d'Edificis

Un edifici del centre de més de 50 anys, després de caure / AM

Aquesta inspecció és obligatòria per als edificis que han superat els 50 anys

L'Ajuntament d'Alcoi va iniciar a 2020 un total de 482 expedients per a requerir la presentació de l'informe necessari per a obtindre la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) i en l'actualitat solament 202 han presentat el citat informe.

Aquesta inspecció és obligatòria per als edificis que han superat els 50 anys, i en 2020 es va complir mig segle del 'boom' de la construcció de 1970. S'observa que en el 2019 un total del 81% de les finques van complir amb la seua obligació de presentar l'informe dins del termini i en la forma escaient, mentre que en 2020 aquest percentatge se situa en un 42%. El nombre d'expedients oberts l'any passat suposa un important increment respecte a 2019, quan van ser 138, enfront dels 482 de 2020.

El procediment passa perquè els propietaris presenten un informe en el qual es valoren diferents aspectes de l'immoble, si tot està correcte se supera la ITE i es tanca l'expedient, i en cas contrari es fixen les qüestions a esmenar pels propietaris amb la finalitat que materialitzen les pertinents millores per a superar la inspecció.

Un altre factor vinculat a l'increment de requeriments d'ITE cal relacionar-lo amb els resultats obtinguts del treball  dut a terme per l'Institut Valencià de l'Edificació a conseqüència de la borrasca Gloria. L'organ autonòmic va obrir prop de 100 expedients en el centre històric. De tots els informes presentats l'any passat, solament en el cas de 27 finques el procediment es va arxivar per estar en perfecte estat, la resta té obert expedient amb ordre d'execució per a la realització de les obres de reparació recollides en l'informe d'avaluació.

D'altra banda, un total de 432 expedients té actualment oberts el departament d'urbanisme per ordres d'execució derivades d'informes de la ITE, la paralització de la qual en nombrosos casos es deu a la falta d'execució de les obres pertinents per les comunitats de propietaris, arribant-se fins i tot a la imposició de multes coercitives i l'embargament.

Lorena Zamorano, regidora d'Urbanisme, amb relació al Pressupost Municipal de 2021, indica que “recull en gran manera el nostre compromís ferm i constant amb la millora d'infraestructures del centre històric en concret. Per a això es conjuguen diverses línies d'acció, relatives tant a inversió pública, amb la promoció d'habitatge urbanització i infraestructures urbanes, com a l'increment en les ajudes destinades a fomentar la rehabilitació i millora del parc d'habitatges. Una aposta pel nostre centre històric que ve acompanyada a més de subvencions milionàries que s'han aconseguit, gràcies a la planificació, obstinació i serietat en les propostes presentades. Projectes en marxa com la conversió en zona de vianants i els d'inversió en infraestructures ja estan contribuint a la recuperació del dinamisme econòmic i social de la nostra ciutat”.