El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alfonso Moreno, Capità dels Muntanyesos: "Després de 16 anys preparant-se per al càrrec estem un poc apagats"

Alfonso Moreno, Capità Cristià Muntanyesos 2020
  • Entre setembre i octubre és la data que es contempla per a celebrar les festes.
  • Açò podria fer que la duració del càrrec fóra d'any i mig.

'Apagat' pot ser un bon eufemisme per expressar el que sent Alfonso Moreno menys de 24 hores després de conéixer la notícia de l'ajornament de les Festes de Moros i Cristians. 16 anys ha estat preparant-se aquest integrant de la filà Muntanyesos per a exercir el càrrec de Capità, el qual li pertoca aquest 2020. Moreno ha rebut des de l'Associació de Sant Jordi el convenciment que les festes tindran lloc enguany, però veu molt difícil que siga abans d'estiu.

Entre setembre i octubre es contempla que es puguen celebrar finalment les festes, i és que tal com recorda el Capità, "uns tratges tan pesats com els nostres no es podrien dur amb la calor de l'estiu". A pesar que la notícia ha caigut com un poal d'aigua freda en la comunitat festera, la conclusió és obvia: "la salut és el primer". Això no ha impedit que els ànims entre els membres de la filà es troben prou baixos, i més després de l'"apoteòsic" assaig que va tenir lloc la setmana prèvia a què s'anunciara l'ajornament. "En una setmana hem passat d'un assaig apoteòsic amb més de 300 persones, a quedar-nos a casa tranquil·lament intentant digerir la notícia".

Alfonso Moreno explica l'escenari previ a l'anunci: "La gent pensa que els càrrecs ja coneixíem la notícia, però no és així. Ha sigut a la reunió dels primers trons on s'ha decidit". També parla del poc personalisme amb el qual concep la seua capitania: "El càrrec pertany a la filà, no és una cosa personal (...) no s'ha de prendre aquest tema amb egoisme".

Els preparatius és un altre dels punts candents que evidencia aquest ajornament. "Tot estava quasi acabat, així que haurem de complir amb els compromisos econòmics" reconeix Alfonso. No obstant això, no contempla grans problemes perquè tot el treball fet es puga mantenir fins que es decidisca la nova data. El compromís que els tratges no isquen en altres festes prèviament és ferm, i la possibilitat d'emmagatzemar les carrosses pareix garantida per part de l'Ajuntament i de l'Associació de Sant Jordi.

El més curiós de tota aquesta situació pot ser la duració del càrrec, i és que tot apunta que serà d'any i mig. "És possible que això reste un poc de protagonisme als càrrecs de l'any que ve", reconeix Alfonso.