El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Antoni Miró serà Fill Predilecte i rebrà la Medalla d’Or d’Alcoi

Antoni Miró

Les obres d’Antoni Miró han sigut mostrades en nombroses exposicions dins i fora del nostre país. Així també, se li han concedit una gran quantitat de premis i mencions.

En la darrera Junta de portaveus, l’alcalde Toni Francés, va anunciar la proposta de què l’artista, Antoni Miró fora declarat Fill Predilecte i Medalla d’Or de la ciutat d’Alcoi. Per la qual cosa es convocarà un escrit amb l’argumentació del perquè mereix aquests reconeixements.

"Sense cap dubte, Antoni Miró mereix aquest reconeixement, no només per la seua trajectòria artística en diversos àmbits com la pintura, l’escultura, el cartellisme o la ceràmica o el dibuix, també per la seua tasca per fomentar la cultura. És un artista amb majúscules i com ell mateix es defineix, un treballador de l’art. Miró és un gran representant de la nostra ciutat", va destacar l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

La proposta de Toni Francès passarà a la Comissió de Serveis on es farà una primera votació. Seguidament hi haurà un temps perquè les persones interessades, tant a títol individual com col·lectiu, puguen fer les seues aportacions i adhesions a la ponència que serà llegida per l’alcalde en el Ple Municipal, on es lliuren aquestes distincions. 

Les obres d’Antoni Miró han sigut mostrades en nombroses exposicions dins i fora del nostre país. Així també, se li han concedit una gran quantitat de premis i mencions. L’artista va ser reconegut per primera vegada en Alcoi l’any 1960 amb el primer premi de pintura de l’Ajuntament d’Alcoi. En 1965 realitza la seua primera exposició individual i funda el Grup Alcoiart (1965- 1972) i en 1972 el Gruppo Denunzia a Brescia (Itàlia). 

En la seua trajectòria professional, Miró ha combinat una gran varietat d’iniciatives, des de les directament artístiques, fins a la seua incansable atenció a la promoció i foment de la nostra cultura. La seua obra, situada dins del realisme social, s’inicia en l’expressionisme figuratiu com una denúncia del patiment humà. A finals dels anys seixanta el seu interés pel tema social el condueix a un neofiguratisme, amb un missatge de crítica i denúncia, que als setanta s’identifica plenament amb el moviment artístic anomenat crònica de la realitat. 

Per una altra banda, també cal destacar la creació de la Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró amb l’objectiu de promoure, contribuir al coneixement i a la difusió de l’art contemporani -especialment valencià-. 

La medalla d’Or de la ciutat ha sigut lliurada amb anterioritat a personalitats com Camilo Sesto, Ricardo Senabre, Isabel-Clara Simó, Juan Gil Albert, Ovidi Montllor, Amando Blanquer, o Ramón Castañer, entre d’altres. I atorgada a títol col·lectiu a la Universitat Politècnica de València, Assemblea local de la Creu Roja o el Cos de Bombers d’Alcoi, i recentment al Círculo Industrial, per posar sols alguns exemples.