El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Avançar-se i evitar problemes amb l'Smart City

L'Ajuntament d'Alcoi activa dos projectes capdavanters per a utilitzar la tecnologia en benefici del municipi, i poder anticipar-se a determinats problemes. Un està dirigit a les persones majors que viuen a soles. L'altre se centra en els barrancs i vessants, per detectar solsides i moviments de terres que afecten edificis i zones de la ciutat. Per a posar-los en marxa han rebut dos subvencions de la Generalitat per un import total de 165.000 euros.

Moviments de terres al polígon de la Beniata, o les solsides del barranc sota algunes filaes. Alcoi pateix de problemes de seguretat en edificis i ponts per la seua orografia, plena de barrancs i ponts. Ara l'Ajuntament planteja un projecte innovador que busca utilitzar la tecnologia per a avançar-se a aquests problemes i evitar situacions de perill. És un dels dos projectes que posen en marxa gràcies a una subvenció de l'Agència Valenciana de la Innovació.

L'Agència Valenciana de la Innovació ha concedit a l'Ajuntament d'Alcoi dos subvencions per a posar en marxa dos projectes innovadors, que utilitzen l'Smart City i la tecnologia per a intentar avançar-se als problemes de la ciutat.

El primer, amb 95.000 euros de subvenció, suposarà el primer projecte de Compra Pública Innovadora de l'Ajuntament, perquè és un problema per al qual, actualment, no existeix una solució vàlida i es necessita una empresa que la desenvolupe. Parlem de l'orografia alcoiana, barrancs i vessants que de vegades fan perillar la seguretat d'edificis o ponts. L'alcalde Toni Francés explica que "volen, mitjançant tecnologia, nodos o sensors, poder tindre un sistema que puga monitorar totes eixes infraestructures per a conéixer en temps real qualsevol moviment o perill, i prevenir i anticipar-se a problemes que hem vist i patit com en el pontó de Sant Jaume, el vessant de les filaes o els problemes en polígons industrials com la Beniata".

Aquest projecte té una durada de dos anys. Primer es dedicarà un temps a la formació dels tècnics municipals, ja que la Compra Pública Innovadora "és una nova modalitat de contractació i no hi ha moltes experiències en Espanya per part d'Ajuntaments"; i després es prepararà el plec de condicions per a la licitació.

 

I el segon projecte s'inclou dins l'Smart Social, perquè va destinat a millorar la qualitat de vida dels majors que viuen a soles. A hores d'ara existeixen determinats sistemes d'alerta pels quals els majors poden avisar si tenen una caiguda o pateixen algun contratemps. Però des del consistori volen anar un pas més enllà i aconseguir la manera de poder advertir comportaments no usuals de la persona i atendre-la abans inclús que ella done l'alerta, o en cas que no puga donar-la. També poder detectar aquests comportaments no sols dins del domicili sinó també en l'exterior. En definitiva, incrementar l'autonomia de les persones majors.

Per aquest projecte compten en un pressupost de 70.000 euros, i es desenvoluparà de la mà del campus d'Alcoi de la UPV i de la Universitat d'Alacant. "Açò no existeix ara mateix en el mercat i seríem la primera ciutat a desenvolupar un projecte d'aquest tipus", assegura l'alcalde.

Toni Francés es congratula perquè assegura que "som l'Ajuntament que més projectes ha aconseguit en aquesta convocatòria" d'ajudes de l'Agència Valenciana de la Innovació, i per a dos projectes que "ajudaran a diferenciar Alcoi com eixa ciutat pioneraen projectes de transformació". En el cas del projecte destinat a persones majors, de 64 ofertes s'han lliurat subvencions a 14 projectes, i Alcoi és l'únic ajuntament que ha aconseguit una, juntament altres entitats com universitats o parcs tecnològics.