El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El Bosco de Cocentaina, referent del nou concepte de col·legis respectuosos, sostenibles, i pensats per als xiquets

Visita de Víctor García a les obres del col·legi Don Bosco de Cocentaina

El projecte és creació d'un equip d'arquitectes i enginyers contestans, amb els germans Ximo i Raul Valls com a ideòleg del projecte i director de l'obra, respectivament.

Ja ha finalitzat la demolició de l'antic col·legi i en els pròxims dies s'iniciaran les obres del nou edifici. És un nou concepte de col·legi dimensionat als seus usuaris: els xiquets; fet amb materials sostenibles i tradicionals, però que també utilitza les últimes tècnologies de ventilació. Des de la Direcció Territorial d'Infraestructures Educatives asseguren que estaran pendents de les obres i que ho consideren un referent per altres infraestructures del Pla Edificant.

Ha costat una dècada, però finalment el col·legi Don Bosco de Cocentaina no sols tindrà solució sinó que serà un referent per a altres infraestructures educatives. I és que el concepte del projecte inclou moltíssimes novetats i formes diferents d'entendre un col·legi.

Raul Valls, director de l'obra i part de l'equip redactor del projecte, explica a ARAMULTIMÈDIA alguns dels detalls. Primer que res és que s'han centrat en fer un edifici a escala dels seus usuaris, xiquets, així que en lloc de ser un gran volum, s'han fet diferents volums jugant a més en les diferents altures de la parcel·la. Així, infantil ocuparà una planta de la part més baixa, i primària dos plantes en la part alta. Els dos volums estan comunicats i el terrat d'infantil serveix com a pati de primària. I entre els dos volums, el menjador, que dona servei a tots els alumnes. Aquesta distribució ha permés a més poder orientar totes les aules al sud-est, des d'on reben sol durant tota la jornada lectiva i des d'on poden gaudir del paisatge de la muntanya d'Aitana.

Ja en l'interior, s'ha fugit de llargs corredors amb tan sols un ús de donar accés a les aules, i s'han fet corredors més curts i més amples, oberts a les aules que estaran envidrades, i possibilitant també el seu ús com un espai més.

També els patis pensen en els xiquets, i en lloc de fer dos pistes de futbol com és habitual, es farà tan sols una i la resta serà per a un concepte de Pati Actiu, amb hort, rocòdrom, jocs, terra i més possibilitats de joc que la pilota.

Aixó pel que fa a l'estructura de l'edifici, però també els serveis són innovadors. Per exemple, la ventilació ja no serà amb una unitat centralitzada general per a tot l'edifici, sinó amb unitats terminals en cada aula. Són com radiadors amb connexió a l'exterior i un mesurador de diòxid de carboni, i que activa la ventilació si en l'aula els nivells no són els adequats. Ho fa de manera personalitzada en cada aula, així si l'aula del costat està buida, no s'activa la ventilació. Raul Valls explica que aconsegueixen una alta eficiència energètica. A més, s'adapta perfectament a les noves mesures del coronavirus, tot i que este sistema ja el tenien previst en el projecte en l'any 2019. I la calefacció es facilitarà amb una caldera de biomassa, amb per exemple, les deixalles de l'hort escolar.

La implicació de l'equip redactor és tan gran que fins i tot han buscat materials totalment ecològics per a fer el centre. Així, la façana estarà recoberta d'uns rajols fets de manera artesanal, sostenible i amb materials ecològics. La façana serà una estructura amb la tecnologia actual per assegurar un aïllament tèrmic continu en tot l'edifici, i estarà recobert amb aquests rajols tradicionals i no contaminants.

Tot açò li ho han explicat al Director Territorial d'Infraestructures Educatives, Víctor García, qui ha quedat molt satisfet després de la a visitat les obres aquest mes de juny. L'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, diu que "és una satisfacció molt gran que el responsable de les construccions de les escoles de tota la Comunitat Valenciana ens diga que el Bosco serà un referent i sabem que, certament, ho serà perquè l’escola s’adapta a allò que ha somiat la comunitat educativa, perquè s’ha cuidat cada detall dels espais que contindrà i el material del qual es faran i perquè serà una escola respectuosa amb el medi ambient en el seu ús de l’energia".

La demolició de l'antic edifici ja ha conclòs, i es preveu que la pròxima setmana comencen els moviments de terres per a l'obra general, amb una durada estimada de 20 mesos.