El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El govern aprova la permuta per a recuperar la inversió del jutjat sense el suport de la resta de partits

Palau de Justícia d'Alcoi, ubicat en la placeta de la Mare de Déu.

L'acord s'ha refrendat durant la celebració del plenari d'aquest 3 de gener.

El govern municipal ha aprovat en sessió plenària la permuta per la qual cedirà a la Generalitat l'edifici del nou palau de justícia i rebrà a canvi 3 edificis que malgrat tenir ús municipal encara no eren propietat del Consistori. Els socialistes han fet valdre els seus 12 regidors per aprovar un acord que s'ha trobat amb l'oposició de la resta de partits, en forma d'abstenció per part de Ciutadans, Podem i Vox; i de vot en contra per part dels populars, Compromís i Guanyar.

Recordem que a mitjans de 2018 l'Ajuntament anunciava aquest acord, la vocació del qual era recuperar la inversió feta en la construcció de l'edifici dels nous jutjats, a la placeta de la Mare de Déu. Els tres edificis que l'Ajuntament rep són l'edifici del carrer Pintor Casanova 10, on estan les dependències de Medi Ambient o Participació; l'edifici de la plaça Blai Domingo Llidó, on està el centre social de la Zona Nord; i l'edifici del carrer General Prieto 16, on està l'escoleta municipal també a la Zona Nord d'Alcoi.

Durant la celebració del plenari per a refrendar aquesta permuta el portaveu dels populars, Quique Ruiz, s'ha mostrat especialment dur en qualificar l'acord de "ruïnós", considerant que reportarà "conseqüències nefastes" per a Alcoi. Ruiz ha acusat el govern, en primer lloc de no haver paralitzat l'execució d'unes obres que va costejar l'Ajuntament "sense ser de competència municipal". També ha criticat el fet que l'Ajuntament no depurara responsabilitats, al·ludint el paper jugat per Miguel Peralta i Jordi Sedano –conseller de justícia i alcalde d'Alcoi durant el moment de la signatura de l'acord-.

La fins a la passada legislatura regidora de Patrimoni, Lorena Zamorano, ha sigut efusiva a l'hora de defensar l'acord: "el millor acord possible donades les circumstàncies". Zamorano ha fet al·lusió a l'herència de l'antic equip de govern popular en Alcoi, "que va deixar buides les arques municipals", i ha recordat que l'acord va permetre que deixara de perillar el destacament de fiscalia en la ciutat.

Guanyar i Podem són altres de les formacions que han manifestat les seues reticències, coincidint en demanar que la Generalitat realitze l'adequació en matèria d'accessibilitat de l'edifici del carrer Major abans de realitzar la cessió. En aquest sentit, l'actual regidora de Patrimoni, Maria Baca, ha reconegut que aquesta adequació no entra en l'acord, i per tant serà el consistori qui s'encarregue de l'obra. No obstant això, Baca considera que es tracta d'un acord beneficiós, i al·ludeix a un saldo positiu en favor de l'Ajuntament de 56.000 € fruit de l'operació.

El darrer pas perquè siga efectiva la permuta serà la seua aprovació en el plenari del Consell de la Generalitat.