El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

El PAT de les Comarques Centrals estarà redactat en maig de 2021

Presentació del PAT a Alcoi / Ajuntament d'Alcoi

Les comarques centrals compten amb 4.500 km² i 850.000 habitants.

 

El procés participatiu per a la redacció del Pla d'Acció Territorial (PAT) de les comarques centrals. L'objectiu és impulsar el diàleg i la col·laboració entre els municipis de les 8 comarques. Alcoi i Cocentaina han acollit sessions amb els municipis de L'Alcoià i El Comtat, respectivament. Ambdós consistoris asseguren que en sis mesos estarà enllestit el document que s'haurà de sotmetre a exposició pública per a elevar-lo a definitiu, si se segueixen els terminis programats.

La Conselleria de Política Territorial ha iniciat, amb els ajuntaments de L’Alcoià i El Comtat, les sessions per a la definició d'oportunitats de l'àmbit del Pla d'acció territorial (PAT) de les comarques centrals. Unes sessions encaminades a impulsar el diàleg i la col·laboració entre els municipis que l'integren i l'Administració autonòmica.


Han participat en les reunions la secretària autonòmica de Política Territorial i Paisatge, Immaculada Orozco, la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, y el president del Consorci de les Comarques Centrals, Roberto Granero. També ho han fet alcaldes i regidors del municipis implicats. Cal recordar que el PAT de les comarques centrals, que va ser adjudicat recentment, comprén un total de 185 municipis de les comarques de l'Alcoià, el Comtat, la Marina Alta i Baixa, la Canal de Navarrés, la Safor, la Costera i la Vall d'Albaida, amb una extensió de 4.500 km² i 850.000 habitants.


En les reunions s'ha exposat que la Generalitat actua amb una visió global i integral en el sòl no urbanitzable, que és on s'emmarquen les seues competències, però són claus per a assegurar la utilitat del pla l'atenció a les singularitats de cada municipi i els consensos. Els assistents ja han traslladat les seues inquietuds i qüestions que han considerat oportunes, i s’ha insistit en la necessitat de què siga un pla participat i consensuat.


El Consorci de les Comarques Centrals és una entitat considerada com a històrica, però que en els últims anys s'han fet molts avanços per aconseguir el PAT. L'Ajuntament d'Alcoi reconeix un "canvi de sensibilitat de la Generalitat Valenciana respecte a etapes anteriors", destacant-se qüestions com la inversió que va a portar-se a terme en el desdoblament de la CV-60 i l’impuls a la via verda Alcoi-Gandia, visibilitzant aquest territori de les comarques centrals.


Per part del consistori contestà, l'alcaldessa Mireia Estepa, recorda que "Cocentaina va ser municipi fundador d’aquest consorci i seguim apostant per un model econòmic que redistribuïsca millor els recursos valencians i aconseguisca, així, una descentralització de les àrees metropolitanes més potents que envolten a les Comarques Centrals, com són l’àrea de València i la d’Alacant-Elx. Amb el Pla d’Acció busquem una ferramenta per a la vertebració equilibrada del territori".