El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Elevada demanda en el repartiment gratuït de mascaretes a les farmàcies

  • Es poden retirar tres mascaretes per usuari, presentant el SIP.
  • La retirada serà gratuïta, i les mascaretes estan pensades per a un sol ús.
  • Es fixaran els preus màxims per a la venda de mascaretes, guants, i gels antisèptics o hidroalcohòlics.
  • També es determinarà la informació que ha de contenir l'etiquetatge de les mascaretes.

 

A partir d'aquest dilluns les farmàcies de la província han començat a dispensar vora 1,2 milions de mascaretes per a persones majors de 65 anys i pertanyents a col·lectius de risc. En Alcoi ha sigut elevada la demanda d'aquests productes, encara que les farmàcies amb què s'ha posat en contacte aquest mitjà descarten que hi haja hagut problemes amb el subministrament. Cada usuari pot sol·licitar fins a 3 mascaretes de manera gratuïta.

El repartiment de mascaretes es realitza mitjançant la presentació de la targeta SIP en les farmàcies a partir d'aquest dilluns 20 d'abril. Cada usuari pot rebre fins a 3 mascaretes -concebudes per a un sol ús- i de manera gratuïta. Els responsables dels establiments farmacèutics disposen un codi amb el qual poden sol·licitar mascaretes a mesura que vagen exhaurint les unitats rebudes.

D'altra banda, les farmàcies també disposen de mascaretes per a venda a la resta d'usuaris; una venda en alguns casos no exempta de controvèrsia, per la pujada de preu que han experimentat aquests productes des de l'inici de la crisi sanitària.

Per tal d'evitar aquesta pràctica, des del Ministeri de Sanitat s'ha anunciat que es limitarà el preu màxim de venda de màscares, guants, i gels antisèptics o hidroalcohòlics, recomanats per a prevenir el contagi de Coronavirus. La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments reunirà els seus membres durant els pròxims dies en una sessió telemàtica per a fixar el preu màxim d'aquests productes per al públic. L'import de cada producte serà recollit en el BOE abans del pròxim dimecres.

Etiquetatge de les mascaretes

D'altra banda, en el BOE d'aquest dilluns també es determina la informació que ha d'establir-se en l'etiquetatge de les màscares higièniques. Entre les dades mínimes exigibles estan les dades de l'empresa; denominació del producte; contingut de l'envàs; composició; període recomanat d'ús; característiques essencials incloent talla si és pertinent; lot de fabricació; lloc de procedència; advertiments sanitaris; recomanacions d'ús, col·locació i manteniment; especificacions tècniques; eficàcia de filtració bacteriana i respirabilitat; i preu final.

Es recomana que els usuaris es fixen especialment en dos valors de l'etiquetatge: l'eficàcia de filtració bacteriana, és a dir, l'eficàcia que té la màscara com a barrera enfront de la penetració bacteriana, que ha de ser igual o superior al 90%. I en segon lloc, la respirabilitat, és a dir, la pressió diferencial que es necessita per a fer passar l'aire a través de la màscara. Ha de ser inferior al 60 Pa/cm².

En el cas de les màscares higièniques reutilitzables, l'etiquetatge ha d'indicar el nombre de rentades màxim així com un mètode de rentada o higienització.