El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els alcaldes d'Almudaina i l'Alqueria d'Asnar, els més veterans del País Valencià, opten a la reelecció

Francesc Jaume Pascual, alcalde socialista de l'Alqueria d'Asnar (esquerra) i José Luis Seguí, alcalde popular d'Almudaina (dreta).

Des del naixement de la democràcia en Espanya, Almudaina i l'Alqueria d'Asnar no han conegut altres alcaldes que els que tenen actualment. Els dos opten a la reelecció, encara que el primer edil de l'Alqueria, Jaume Pascual, confirma que encara la seua última candidatura.

47 i 40 anys respectivament. Aquest és el temps que els alcaldes d'Almudaina i l'Alqueria d'Asnar ostenten la vara de batlle als seus respectius municipis. Tots dos personifiquen una fita històrica. L'almudainer José Luis Seguí és l'alcalde més veterà del País Valencià, 76 primaveres a l'esquena i en el poder des de l'època franquista. Jaume Pascual, primer edil de l'Alqueria des del naixement de la democràcia, fou el més jove de tot l'estat en accedir al govern en les primeres eleccions municipals. Els dos es presenten a la reelecció aquest 26 de maig.

Aquestes eleccions seran les últimes a les quals es presente Jaume Pascual, qui ha confirmat que deixarà la vida política d'ací a 4 anys en cas que reedite el seu actual càrrec. "La gent del meu entorn m'ha convençut per a continuar, i encara que un no pot dir mai 'd'aquesta aigua no beure', tinc prou clar que aquestes són les últimes". Pascual es defineix com un "enamorat pel seu poble", compromés amb la seua gent, i "defensor de la igualtat i la democràcia". Encara recorda les reunions que mantenia són pare amb vells companys de militància, forçats a la clandestinitat per la repressió franquista, i on l'actual alcalde va conéixer per primera vegada el significat del terme socialisme.

Però això és el passat, i la gestió d'un poble es realitza dia a dia i pensant en els projectes que estan per venir. Pascual assegura il·lusionar-se amb totes les iniciatives que naixen al poble, "des de les coses més xicotetes a les més grans", encara que el projecte més ambiciós que porten entre mans a l'Alqueria és la construcció del nou col·legi Rafol Blanc, que podria veure la llum en 2021. "El col·legi garantirà el futur del poble, ja que un poble amb xiquets és un poble que té el futur assegurat" assegura el primer edil alquerier.

Més enllà de la seua gestió, Pascual vol trencar una llança en favor de tots els alcaldes que com ell es dediquen en cos i ànima al benestar dels seus veïns, i que sacrifiquen el temps lliure sense cap contraprestació. "La política està molt denostada" recorda, tot "per la pocavergonya d'una minoria que no representa a la resta". Per això que l'alquerier demana als màxims dirigents del país que després de les eleccions reprenguen un pacte per a dignificar la vida política.

47 anys al servici d'Almudaina

En 1972 José Luís Seguí accedia a l'alcaldia d'Almudaina, una època on els dirigents locals eren designats pels governadors civils franquistes. Pocs anys més tard moriria Franco, arribaria la democràcia, però el govern d'Almudaina es mantindria en mans de Seguí. 10 legislatures ininterrompudes fins al dia d'avui, moment en què opta a la reelecció. Si ho aconsegueix, haurà romàs en el poder més de mig segle, i qui sap si entre els seus plans no es troba continuar fins a 2027.

Per a Seguí "no s'acaben els projectes" en Almudaina, els quals encara "a gust, amb il·lusió" i sempre que la salut li ho permeta. Entre els plans immediats es troba la renovació a led de tot l'enllumenat públic i la millora dels camins rurals dels voltants. Això pel que respecta als projectes de futur, però 47 de govern també permeten mirar enrere i fer balanç del llarg camí recorregut. L'alcalde almudainer recorda una fita de la seua gestió per la qual va treballar 17 anys intensos: la restauració de 'La Torre d'Almudaina. Declarada Bé d'Interés Cultural, aquest testimoni arquitectònic del segle XII és "història viva del poble" recorda Seguí, un punt d'atracció turística que des de la seua obertura en 2009 ha rebut la visita de més de 15.000 persones. Xifra gens menyspreable per a un municipi amb poc més de 100 habitants.

Allò que troba a faltar José Luís Seguí és que la gent jove s'involucre en la gestió municipal. "Els jóvens no volen maldecaps. Aquells que estan capacitats estan pendents de la seua feina i no volen involucrar-se". El que per a Seguí s'ha de tenir a l'hora d'entrar en política és: "amor per al poble, i jo l'he tingut, el tinc i mentre visca el tindré".