El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Els 'Nanos', la tradició més genuïna de Cocentaina, declarats Festa d'Interés Turístic Local

S'ha fet una gran tasca de documentació, recopilant informació des de 1985 fins a l'actualitat.

La Generalitat Valenciana ha concedit als Nanos de Cocentaina la distinció de Festa d'Interés Turístic Local. Aquesta festa se celebra cada tercer dimecres de quaresma al barri del Raval i consisteix en la confecció de ninots o 'nanos' de drap que són 'plantats' als carrers, els quals s’acompanyen de cartells que critiquen l’actualitat local o autonòmica amb dosis d’humor i ironia.

Turisme Comunitat Valenciana, de la mà del Secretari Autonòmic, Francesc Colomer, ha comunicat la resolució favorable per a declarar els 'Nanos' com a Festa d'Interés Turístic Local. Aquest és un reconeixement que és conseqüència d'un llarg i dur treball de recopilació documental portat a terme des de les regidories de Cultura, Tradicions i Turisme.

L’alcaldessa de Cocentaina posa de manifest que aquesta festa tan peculiar no seria possible sense el treball i l’estima que les veïnes del Raval posen a la preparació dels nanos i al ferm suport del govern per què aquesta festa perdure. En paraules de l’edil "aquest reconeixement va dedicat a elles, que cada any es preocupen i s’ocupen de mantindre vius els nanos al carrer". La Festa de la Mareta també va rebre aquesta distinció fa uns mesos.

La documentació necessària, preparada des del departament municipal de Turisme, i completada amb l'aportació d'una important selecció d'articles i retalls de premsa, des de 1985 fins avui, recopilats a la biblioteca municipal, han ajudat a justificar la candidatura dels Nanos, destacant la seua originalitat, antiguitat i repercussió pública.

El regidor de Turisme, Ivan Jover, explica la importància d’aconseguir aquest reconeixement: "per al poble de Cocentaina, com per a les entitats, col·legis locals i veïnat que participa activament en la celebració dels Nanos, és una notícia fantàstica, ja que ens atorga un major reconeixement a aquesta tradició tan estimada per tots nosaltres i que aquest any, a causa de la pandèmia, s’ha hagut de celebrar als balcons. Aquesta menció facilitarà que turistes d’altres municipis s’acosten a Cocentaina a conèixer aquesta tradició tan singular, una vegada que passe aquesta crisi sanitària i tornem a viure les festes com cal".