Es demana un ús responsable de la mascareta, sobretot quan estiguem a prop de gent vulnerable.
Hui 20 d'abril s'ha fet efectiva la retirada de l'obligació de dur mascareta en quasi tots els espais públics (la qual cosa no significa que siga obligat llevar-se-la). També este abril s'ha deixat d'oferir xifres de positius i morts en municipis i departaments perquè ja no es consideren rellevants. Tot i els canvis positius, continuem en pandèmia amb vora 10 persones ingressades a l'Hospital.
Fa 23 mesos exactes que les mascaretes passaren a ser d'ús obligatori i estés a tot el territori nacional, una de les mostres visibles de la pandèmia. I quasi dos anys després, este 20 d'abril, el BOE publica la nova disposició que relega l'ús obligatori a espais molt concrets: transport públic; centres sanitaris, farmàcies i Hospitals; i per a visitants i treballadors de residències i centres sociosanitaris.
Tot i que l'ús ja no és obligat, en el text del BOE sí que es fa èmfasi en un ús responsable de la mascareta, sobretot en espais tancats, actes multitudinaris, o entorns familiars amb persones vulnerables.
En el BOE s'explica que la major part del territori nacional està en risc baix, tot i que tan sols 2 províncies (no concreta quines) no tenen situació d'alerta. És de suposar que Alacant no és una d'estes dos províncies, tot i que no es pot saber perquè des del 30 de març que no s'actualitza la web de dades obertes de la Generalitat Valenciana, i on es publicaven les xifres per municipis i departaments. Segons l'última actualització, el departament de salut d'Alcoi presentava una incidència de 288 casos per cada 100.000 habitants, és a dir, en risc mitjà.
Des de Sanitat, i a preguntes d'Aramultimèdia, ens han explicat que ja no s'ofereixen dades per municipis i departaments perquè l'estratègia en l'àmbit nacional ha canviat i ja no es conten els positius, sinó que es fixaran més en dades assistencials com ocupació hospitalària i d'UCI. Estan remodelant la web per a oferir pròximament eixes dades. Ací a l'Hospital Verge dels Lliris la situació està controlada tot i que no oblidada. Segons ens expliquen des de l'Hospital, este 19 d'abril hi havia 8 persones ingressades i una persona en l'UCI. L'ocupació està al límit de considerar-se en risc, perquè l'Hospital compta amb 8 llits d'aïllament i per damunt d'esta xifra ha de recórrer a altres zones del centre.
Segons l'última actualització, del 30 de març, el departament de Salut d'Alcoi ha registrat al llarg de la pandèmia 40.034 casos positius. Açò suposa que el 29 per cent de la població de l'Alcoià i Comtat ha estat contagiada i el seu cas s'ha comptabilitzat. Tot i que segons dos estudis presentats per la Generalitat, el 95 per cent de la població valenciana té anticossos, i el 41 per cent s'ha infectat del virus.
Pel que fa a les morts, en estos dos anys hem perdut 459 persones a les nostres comarques, el seté departament valencià amb més morts, i per damunt d'alguns més poblats com el d'Alacant de l'Hospital General.
Però sembla que estes xifres esgarrifoses es queden enrere. Com s'explica en el BOE de hui, la vacunació arriba al 92 per cent de la població major de 12 anys, i al 40 per cent dels xiquets entre els 5 i els 11 anys. I precisament ha sigut la vacunació la que ha permés la reducció de xifres: l'hospitalització ha passat del 7 per cent en l'onada de l'hivern passat, a l'1,19 per cent este hivern; i la letalitat ha passat d'un 1,46 per cent a un 0,19 per cent.