El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Guanyar proposa un debat sobre l'ús de dades ciutadanes en l'Smart City

Des de Guanyar Alcoi consideren "totalment qüestionable" l'anunci del govern municipal de controlar la temperatura o l'aforament a determinats llocs amb càmeres i dades de l'Smart City. Consideren que les dades "suposen diners i poder" i que tota la ciutadania ha de saber i donar consentiment per a l'ús que es faça. 

L'Ajuntament d'Alcoi ha explicat aquesta setmana com aprofitarà els projectes en marxa d'Smart City per a gestionar la crisi del coronavirus els pròxims mesos. Preveuen la instal·lació de 160 càmeres que controlen afluència de gent, matrícules, o temperatura corporal, per a prendre decisions o mesures. Des de Guanyar Alcoi consideren aquest anunci "totalment qüestionable", i diuen que no es pot dur endavant sense un corresponent debat públic amb la ciutadania, així com el seu consentiment. Per exemple, està el cas concret de prendre la temperatura corporal, sense un protocol clar, i amb dubtes per part de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, "un anunci que no té cap fonament normatiu, almenys no de moment, i que pot suposar un atac als drets a la pròpia imatge de les persones".

La portaveu de Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, diu que "tots sabem que hui les dades donen poder i diners. Ens agradaria saber qui està manejant aquestes dades i amb quins propòsits, però no nosaltres com a grup polític, no: ho ha de saber tota la ciutadania, perquè les dades les generen els veïns i veïnes d'Alcoi". També considera important tindre el consentiment explícit de cada ciutadà, i posa un exemple: "Només arribar a la corporació em vaig assabentar que hi havia un projecte on controlaven a les persones que entraven al Mercat de Sant Roc. Com era possible que jo, que vaig totes les setmanes, no ho sapiguera? Quan m'havien demanat permís? On estan les dades que resulten d'eixe control? No podem permetre aquestes pràctiques, si volem que qui ens governa respecte els nostres drets cívics".

Per la seua part, diu que la plataforma Guanyar reclamarà informació en plenari, però anima a la ciutadania també a obrir un debat al respecte. 

A banda d'aquesta situació concreta, Obiol també critica "la lleugeresa amb què el govern parla de Smart City i després no poden ni facilitar les dades que demana qualsevol grup de l'oposició amb un senzill Excel. Potser això ens salve, que aquest anunci acabe sent un bluf més com la 'street lab' del carrer Entença que ni els cossiols han salvat, o com el portal open data on no trobem molta més informació que els punts on pots carregar el cotxe elèctric".