El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Alcoi controlarà aglomeracions de gent o la seua temperatura corporal amb càmeres de l'Smart City

Les càmeres Smart City ja controlen, per exemple, el trànsit en temps real en els accessos a Alcoi.

No és un projecte específic per controlar el coronavirus, sinó que volen aprofitar les capacitats ja previstes de l'Smart City. L'Ajuntament preveu instal·lar pròximament fins a 160 càmeres que ajudaran a la gestió de la pandèmia en els pròxims mesos.

Es tracta d'un sistema de gestió integral on es pot controlar la temperatura corporal, l'aforament de determinats llocs, la lectura de matrícules, i el recompte de persones o ciclistes. L'Ajuntament inverteix 175.000 euros i preveu iniciar en les pròximes setmanes la instal·lació de 160 càmeres distribuïdes per tota la ciutat. Permeten, per exemple, tindre informació del moviment de vehicles i persones, o controlar aglomeracions i aforaments. Són "càmeres termogràfiques que es col·loquen a diferents instal·lacions municipals com l'entrada a l'Ajuntament d'Alcoi, l'IVAM CADA ALCOI, l'oficina de Turisme, entre altres, permetrà detectar a través del control de temperatura corporal possibles positius de la Covid-19".

El sistema no s'implanta específicament per la crisi del coronavirus, sinó que ja estava previst dins de l'estratègia Smart City, i està cofinançada amb fons europeus. Però des del consistori consideren que la implantació és molt adient perquè els permetrà recavar informació important per a gestionar mesures durant els pròxims mesos.

L'alcalde Toni Francés diu que "ara, amb aquesta crisi sanitària molta més gent està entenent la importància de la tecnologia en la nostra vida. Col·locar sensors, càmeres, d'obtindre dades i gestionar-les ens permet tindre informació i saber què fer i com fer-ho. A Alcoi tenim la sort de ser una de les ciutats mitjanes més avançades en Smart City pel que projectes que ja teníem en marxa ens ajudaran a lluitar contra la Covid-19, millorant la qualitat de vida però també protegint a les alcoianes i els alcoians".

Més enllà del coronavirus, aquest sistema, segons expliquen des del consistori, ajudarà per exemple a la conversió del centre per a vianants, amb el control de les matrícules perquè tan sols accedisquen residents o càrrega i descàrrega.

L'Ajuntament explica que per a gestionar tots aquests projectes els projectes smart s'ha creat una Smart Office amb la participació de "tècnics, polítics, universitat i altres centres educatius representants del teixit econòmic i social, empreses locals o altres administracions". I recorden que Alcoi forma part, "amb només dues ciutats espanyoles més" de la xarxa europea Digital Cities Challenge.