El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Important increment de nous casos a les comarques

El camí se'ns fa angost però hem d'avançar. Barranc de les nostres comarques.

Segons les xifres oficials oferides per Sanitat a data del 20 d'octubre, el departament de Salut d'Alcoi supera el miler de casos amb 1.046 positius des de l'inici de la pandèmia; dels quals 162 s'han detectat en l'última quinzena. No varia la xifra de morts, ara per ara en 122 persones. 

Mantenim uns índexs per sota del que veiem a la resta del territori nacional, però hem de plantar les orelles perquè en l'última actualització s'han detectat 74 nous casos, més del doble del que ve sent habitual. El municipi que ara per ara presenta més incidència és Muro, amb dos brots recents. 

L'actualització oferida aquest 20 d'octubre per Sanitat reflecteix un increment de més de 70 casos positius a les nostres comarques en els últims dies. És la pujada més gran des que es va obrir el confinament. Recordem que les actualitzacions oficials es fan dos vegades per setmana, i habitualment sumem entre 20 i 30 casos, vora 40 en casos puntuals, i tan sols en una ocasió, a finals de setembre, vam sumar 60 de colp. Per tant, és una xifra que s'ha de prendre en consideració i ens ha de fer extremar la responsabilitat individual amb les mesures sanitàries per tal d'evitar que el virus s'estenga més.

El municipi que encapçala els nous casos és Alcoi, amb 32, i Muro, amb 15 nous positius. S'ha detectat un nou cas a Alcosser de Planes i altre a Benilloba, on feia temps que no es detectaven casos. Ibi suma 12, Cocentaina 6, Castalla 4 i Beniarrés 3.. En relació amb la població, el municipi que ara per ara està patint major incidència del virus és Muro, amb un increment constant dels casos detectats recentment, 27 en l'última quinzena. A Alcoi els casos detectats en l'última quinzena són 64, però en proporció a la població, la incidència és menor que en Muro. Si mirem la incidència per cada 100.000 habitants en l'última quinzena, Muro presenta 280 casos, Cocentaina 156 i Alcoi 106.

Sanitat, a data de 19 d'octubre, ha confirmat 2 brots en Muro amb un total de 10 casos, 6 d'origen social i 4 laboral. També dos brots a Alcoi, d'origen social i amb un total de 13 casos, i en la mateixa data confirma un brot d'origen social a Beniarrés amb 5 positius, casos que es van incorporar a les xifres en l'última actualització. Els brots dels quals informa Sanitat tenen uns dies de retard, sense concretar, així que és previsible que l'increment de nous casos en aquesta actualització supose brots confirmats en els pròxims dies. Segons ha pogut saber ARAMULTIMÈDIA, hi ha casos positius en un equip de futbol amateur d'Alcoi, en una assessoria també d'Alcoi i en una empresa de grues de Muro. En tots els casos està aplicant-se els protocols com cal, amb confinaments i proves PCR a contactes. 

Però, malgrat els nous brots i l'alt increment de nous casos, que ens han de mantindre alerta, també hem de comparar les xifres amb el nostre entorn, i continuem sent una de les zones de tota Espanya amb menor incidència. El departament compta amb 162 casos detectats en l'última quinzena, la qual cosa suposa 120 casos per cada 100.000 habitants, encara lluny dels quasi 900 que presenta Navarra o els més de 400 de Madrid.

El Ministeri de Sanitat preparara un pla de resposta primerenca, amb indicadors per a marcar 4 nivells de risc en cada zona i que suposarien l'establiment de mesures. És, de moment, un esborrany, però s'ha publicat en diversos mitjans de comunicació i ens dóna uns màrgens per a comparar. Així, estipula quatre nivells de risc: baix, mitjà, alt i extrem; que en la nostra comunitat ss'establiria per departaments de salut. I en la xifra a la qual ens referim, els casos detectats en l'última quinzena per cada 100.000 habitants, el nostre departament amb 120 casos estaria en risc mitjà. El risc extrem es decretaria amb més de 250 casos. Altres indicadors són els casos detectats en majors de 65 anys, les proves realitzades, o l'ocupació de llits tant en planta com en UCI, però d'aquestes dades no disposem de xifres oficials per departaments, tan sols per província o autonomia, per tant no podem fer comparatives.