El SAF és una malaltia 100% prevenible que sofreixen 9/10 de cada 1.000 nadons, especialment a Europa de l’Est.
El GARA i l’UPCCA celebren el Dia de la Síndrome Alcohòlic Fetal amb una xerrada per a desmuntar mites sobre el consum d’alcohol durant la gestació.
Sempre ha existit molta llegenda (desinformació, millor dit) al voltant del consum d’alcohol durant l’embaràs. Trobem persones que decideixen no prendre ni una gota; altres, per contra, opinen que “total, per una cerveseta no passa res”. Qui té raó? Hi ha un terme intermedi?
Francisco Pascual, metge del Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi (GARA) i de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) d’Alcoi, ho deixa ben clar: “qualsevol quantitat d’alcohol pot afectar el desenvolupament i per això la recomanació és que el consum siga zero”, sobretot durant les primeres setmanes de gestació, moments en què el fetus és especialment sensible.
I és que la ingesta d’alcohol durant l’embaràs pot posar en risc al fetus i provocar-li la Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF), amb conseqüències de per vida (retard del creixement, alteracions neurològiques o anomalies físiques, mentals, conductuals o cognitives).
Per aquest motiu, i amb l’objectiu de conscienciar i, sobretot, informar, el GARA i la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) han organitzat una xerrada gratuïta sota el títol “Donant respostes: què fem davant del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal?” que tindrà lloc el 14 de setembre a les 19 hores a la seu del GARA i estarà a càrrec del mateix Pascual.