El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

José del Valle és el nou artista en residència a l'IES Andreu Sempere

Presentació a la seu de Fundación Mutua Levante, col·laborador d'Artista en Residència de l'IES Andreu Sempere. Enmig, el compositor José del Valle.

Portarà la música contemporània a l'institut, i compondrà una peça per a la banda que s'interpretarà al final de curs en un espectacle fusionat amb dansa.

L'IES Andreu Sempere presenta una nova edició de l'artista en residència: conviden a un artista en actiu perquè compartisca la seua experiència amb els alumnes, dins d'un projecte educatiu que s'allarga tot el curs. És la sisena edició ja i els alumnes han pogut endinsar-se en el món de l'escultura amb Rafael Amorós o Hermínia Martínez, en la literatura amb Jordi Peidro, o en les arts plàstiques amb Alissia. El curs passat, i com tenien la nova i flamant banda del centre, es va triar un cantant, Andreu Valor. I enguany continuen amb la música però amb un gir d'estil, amb un compositor experimentat i reconegut: José del Valle, que portarà fins al centre la música contemporània.

José del Valle és mostra molt il·lusionat pel projecte i valora que l'Andreu Sempere aposte per la música perquè, en general "està molt maltractada en secundària, i amb projectes com este demostren que és necessària". Treballarà en els alumnes la música contemporània, "que és la música clàssica actual. I el que pretenc és obrir ments, que els alumnes puguen experimentar amb instruments, amb diferents llenguatges, perquè la música són sensacions. I si en açò li obrim a algú una porta, millor". Això si, assegura que és un repte perquè "tindré limitacions, però el contacte amb els alumnes serà molt interessant".

En el projecte participaran vora 200 alumnes de primer, segon i tercer d'ESO, els cursos que ara mateix participen en la Banda a l'Escola. L'objectiu final del projecte serà la realització d'un concert en un espectacle fusionat amb dansa, i que està previst per a la tercera setmana de juny.

El director de l'institut Jesús Martínez assegura que "tenim un talent de composició en Alcoi poc valorat". De José de Valle diu que compta amb un "catàleg extensíssim que mostra el domini absolut d'escriptura per a instruments, les últimes obres per a saxo són d'una bellesa espectacular. I recentment ha estrenat una obra en l'Ensems amb un èxit considerable".

 

L'èxit del programa


La professora de música Lara Belvís ha fet balanç de l'anterior edició amb Andreu Valor amb uns resultats molt bons. Asseguren que el programa d'artista en residència anima als alumnes en els estudis i suposa una ferramenta contra el fracàs escolar: l'any passat aprovaren música el 87 per cent dels alumnes de primer i segon d'ESO, una millora respecte anys passats. "Els alumnes estan motivats. A final de curs es va passar una enquesta i tots van mostrar que han fet un gran esforç però estaven contents perquè tenien resultats".

Però a més, s'ha aconseguit un impacte en les famílies. Lara Belvís explica que el contacte amb les famílies es perd en secundària, però que amb el projecte d'Andreu Valor connectaren tots i quasi totes les famílies dels alumnes acudiren al concert final.

I finalment, explica que també s'aconsegueix un impacte sobre el barri. I és que la banda de l'escola ja ha sigut convidada per a oferir un concert per als veïns de l'Eixample-Benisaidó, este dijous 6 d'octubre.