El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Coordinadora pel Valencià s'oposa a la possible destrucció dels murals literaris de Muro

El mural, obra de Toni Espinar, representa autors valencians de diferents èpoques, com Ramón Llull, Ovidi Montllor o Joan Valls.

En un manifest al qual s'ha adherit la Coordinadora pel Valencià, es considera que la destrucció del mur seria "un acte de barbàrie".

L'Ajuntament de Muro està fent una enquesta pública als veïns per saber què fer en el mur del parc del Batà. Recentment han adquirit el terreny adjacent i la idea és obrir la zona al carrer, però això suposaria demolir un mur on hi ha un mural de Toni Espinal, i conegut com els Murals Literaris pels nombrosos autors representats.

Doncs bé, ja se senten les primeres veus públiques en contra de la possibilitat d'enderrocar el mur. La Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat s'adhereix al manifest on es mostra "la preocupació pel perill" que corren els Murals Literaris. La Coordinadora ha facilitat el manifest, que es pot llegir íntegre a continuació; i també l'enllaç per adherir-se.


MANIFEST

Les persones i entitats signants manifestem la nostra preocupació pel perill que corren els "Murals Literaris de Muro".

L'equip de govern de l'Ajuntament de Muro d'Alcoi, governat des de les últimes eleccions per una coalició PP, Ciudadanos i dos regidors no adscrits, entre ells l'alcalde (abans d'Esquerra Unida), han iniciat un procés participatiu per a decidir l'ús de la zona coneguda com àrea del Batà. Han adquirit uns terrenys que fiten amb la paret dels murals literaris i tenen la intenció de construir un parc i una sèrie d'equipaments urbans. En el procés participatiu es pregunta què fer amb els "Murals Literaris", vora deu murals de gran format obra de l'artista Antoni Espinar. Hi estan representats els nostres escriptors clàssics, cronològicament (Ramon Llull, Bernat Metge, Ausiàs March, Sor Isabel de Villena... a més d'alguns del segle XX, Estellés, Joan Valls, Ovidi Montllor...). Hi ha la possibilitat més que real que s'opte per enderrocar els murals a fi d'ampliar els accessos al parc, segons diuen.

Les persones i entitats signants considerem que la construcció d'un parc o qualsevol altre equipament urbà és perfectament compatible amb la conservació dels murals al seu lloc original, sense enderrocar-los o pretendre tornar-los a pintar més avant (en un futur incert).
Demanem als responsables del "Procés Participatiu" que tinguen en compte la nostra opinió per a conservar, protegir, ampliar i divulgar els murals literaris. Considerem que són un bé artístic i cultural de primera categoria, molt estimat pel poble de Muro i pels visitants. Els Murals s'han convertit en tot un referent i seria un acte de barbàrie destruir-los, a més d'un malbaratament de recursos públics, quan poden integrar-se perfectament en la construcció del parc i, fins i tot, ampliar-se amb noves figures literàries.

Dins del procés participatiu, l'Ajuntament de Muro ha llançat esta enquesta de participació oberta a tothom, amb dos preguntes directes sobre el destí dels murals, que es pot contestar en aquest enllaç fins el 14 de març. ENLLAÇ ENQUESTA