El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Fira ja és Bé d'Interés Cultural

La Declaració arriba uns dies abans de la 672 edició de la Fira

La 672 edició de la Fira de Tots Sants se celebrarà ja amb aquesta distinció, la màxima que es pot aconseguir en l'àmbit nacional

El Ple del Consell d'aquest 26 d'octubre ha declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial la Fira de Tots Sants de Cocentaina. És la declaració definitiva, que arriba tan sols uns dies abans de la 672 edició d'aquesta cita centenària. 

"Es tracta d'un dels esdeveniments més importants per al municipi, que ofereix una àmplia gamma de propostes, com ara activitats comercials, de restauració, gastronòmiques, lúdiques, culturals o de difusió i revitalització del patrimoni immaterial", expliquen des del consell. "El seu poder de convocatòria, el considerable volum econòmic que genera, la contribució al manteniment de valuosos elements del patrimoni gastronòmic, artesanal i esportiu valencià, i, especialment, el sentiment d'identitat i continuïtat que infon a la població contestana posen de manifest de manera incontestable la seua singular rellevància patrimonial".

Aconseguir aquesta distinció, la màxima en l'àmbit nacional, suposa una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda, com documentació, arreplegada de testimonis, o tot el que ajude a la seua protecció i preservació. També suposa determinats privilegis fiscals, també amb l'objectiu de promoure la seua pervivència en el temps. En el cas de la Fira és una pervivència assegurada perquè no hi ha res que pare aquesta cita comercial que se celebra, quasi ininterrompudament, des de fa quasi 700 anys, en concret des del 1346 quan el rei Pere IV el Cerimoniós va atorgar a la vila Comtal el privilegi de celebrar una fira anual.

En novembre del 2015 s'iniciaran els tràmits per aconseguir aquest reconeixement, i des d'aleshores s'ha treballat intensament per a fer els informes i estudis que calien. En 2017, el president de la Generalitat Ximo Puig anunciava que el 2018 seria l'any de la declaració, i així ha sigut. Abans l'estiu el Consell incoava l'expedient i iniciava la tramitació final, que s'ha accelerat notablement i s'ha resolt en tan sols quatre mesos. 

És el primer BIC immaterial de Cocentaina, que ja compta amb altres 13 BIC mobles com el Castell de Cocentaina, el Castell de Penella, la Penya Banyà o el Palau Comtal.

Les reaccions a l'anunci no s'han fet esperar

 

L'alcaldessa de Cocentaina Mireia Estepa explica que ha sigut el mateix president de la Generalitat Ximo Puig qui s'ha posat en contacte per a confirmar la notícia. Estepa mostra la seua satisfacció per aquesta distinció que arriba "quan ja ho tenim tot a punt per a celebrar una nova edició d'una Fira consolidada, que ha seguit creixent en el temps i evolucionant però d'una forma ordenada, mantenint intactes les seues arrels i la seua vocació emprenedora. És molt l'esforç que ha fet aquest govern per aconseguir el BIC i hem d'agrair la dedicació de la tècnica de Patrimoni, la Direcció Territorial d'Alacant i el suport de Ximo Puig, pilars fonamentals que han ajudat a aconseguir aquest èxit, un èxit i un reconeixement a tot el poble contestà". Perquè per a Estepa, "La Fira de Tots Sants sintetitza tot allò que fa gran al poble de Cocentaina: patrimoni històric, música, gastronomia, economia rural i industrial, serveis a les persones, seguretat, tradició... ".

També des del col·lectiu 03820 Compromís de Cocentaina asseguren que el poble és el que està darrere d'aquest èxit. El seu portaveu Jordi Pla diu que "la Fira és BIC gràcies a la gent de Cocentaina, que és la principal protagonista de tenir un esdeveniment referent al nostre país". Pla diu que aquesta declaració "demostra tot el potencial que té Cocentaina i valora el treball de tot un poble al voltant d'un esdeveniment que
ensenya la nostra forma de ser, la nostra cultura i que és un motor econòmic per al nostre municipi i la nostra comarca. La Fira és referent i hem de potenciar la marca Fira de Tots Sants per associar-la al nostre poble durant tot l'any
".