El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament d'Alcoi prepara els informes per a justificar a Cultura les obres al centre

Els populars les qualifiquen d'il·legals, perquè s'han fet sense els informes necessaris per ser BIC.
 

L'Ajuntament reconeix que mai, per aquests tipus d'obres al centre, s'havien fet aquests informes a Cultura. Però arran una queixa del PP s'ha vist que són necessàries i estan preparant-se. Ara cal vore si conselleria els accepta i les obres, en part fetes, tenen totes les autoritzacions.

Finalment sí que es necessiten els informes i permisos de cultura per actuar al centre d'Alcoi, tal com ha denunciat el Partit Popular, que considera les obres il·legals.

El centre d'Alcoi és BIC des de l'any 83, i amb la llei de Patrimoni Valencià de 1998 es regula que qualsevol intervenció als BIC ha de tindre el vistiplau de cultura. Doncs l'Ajuntament reconeix que mai, i tampoc des de l'any 98, cap govern ha demanat cap informe ni autorització per a fer aquest tipus d'obres. I de fet recorden, entre altres, les diferents actuacions fetes per a evitar que el marbre rellisque, per exemple.

"Aquesta denúncia ha evidenciat que cap govern de la ciutat i cap departament tècnic ha sol·licitat mai aquest tipus d'informes i que a més hi ha diferents solucions adoptades en el Centre depenent de la realitat d'aquest: trànsit, costeres, diferents materials que suporten trànsit pesat. Per a això, s'han adoptat diferents solucions davant els diferents problemes que es plantegen", diu el vicealcalde Jordi Martínez.

Clar, com hi ha denúncia, conselleria ha obert en aquest cas un expedient informatiu, i reclama a l'Ajuntament els informes que justifiquen les obres. Martínez assegura que els tècnics ja estan recopilant els documents per tal de fer un informe on es justifiquen les actuacions, com expliquen des de l'Ajuntament, per a evitar la degradació del centre, millorar l'accessibilitat, i perquè es considera que el canvi de materials no afecta la transcendència patrimonial de la ciutat.

Des de l'Ajuntament confien que els informes que estan realitzant-se siguen suficients, i volen evitar situacions com aquestes amb un Pla Especial de Protecció del Centre que permeta als ajuntaments executar certes obres sempre que es complisquen els condicionants marcats:

"Les ciutats amb una especial protecció tenim un avantatge per tindre patrimoni, però hem d'adaptar aquesta situació a les diferents circumstàncies per a evitar que el mateix centre històric davant tantes exigències caiga en el col·lapse. Podem entrar en una situació de paràlisi del centre de la ciutat", diu Martínez. "Ens trobem davant un nou escenari en el qual no podrem dur a terme moltes accions en diferents àmbits sense els corresponents informes de Conselleria. Per a evitar això, des del govern municipal treballarem en diversos fronts com la redacció d'un Pla especial de protecció del Centre històric que resolga per a tots els governs posteriors del color polític que siguen, la necessitat d'actuar en el centre històric i complir tots els condicionants que la seua protecció ens determina. Són solucions complexes, però que permetran que el mateix Ajuntament siga l'encarregat d'autoritzar les actuacions a realitzar".