El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament d'Alcoi vol tindre el nou contracte de l'autobús en juliol del 2022

El contracte seguirà un any més, el que fa 22. Però l'objectiu és tindre un nou servei per a juliol del 2022, amb un contracte de menor durada i que respecte certes qüestions com les emissions o les condicions laborals de la plantilla.

La pròrroga s'ha aprovat en un plenari extraordinari on el debat ha sigut tranquil, però on s'ha evidenciat la falta d'entesa entre els diferents partits d'esquerra. PSOE, Podem, Ciutadans i el regidor no adscrit han votat a favor, amb el compromís de traure el nou plec en un any. PP i Vox s'han abstingut. Però Guanyar Alcoi i Compromís han votat en contra en considerar que ja és una segona pròrroga i s'hauria de tindre el nou plec més avançat.

Un any més amb l'actual contracte de l'autobús urbà d'Alcoi, i serà el que faça 22. El contracte tenia una durada de 20 anys, i després de la pròrroga de l'any passat s'ha tornat a prorrogar per segona vegada. El PSOE assegura que serà l'última pròrroga (de 30 possibles segons el contracte), i vol tindre el nou servei per a juliol del 2022.

Des del consistori expliquen que l'empresa podia presentar un projecte i optar a una pròrroga de 10 anys. Però el projecte no va ser acceptat pel govern municipal perquè incloïa, per exemple, la supressió de línies pel centre de la ciutat. Per això el portaveu Jordi Martínez considera que la prorroga era "obligada" després de rebutjar el projecte de l'empresa, i així donar temps als tècnics municipals a redactar el nou plec de condicions. S'inclouran les propostes municipals, com la d'incorporar autobusos elèctrics pel centre de la ciutat durant els caps de setmana. També es tindrà en compte la reducció d'emissions, o que es mantinguen les condicions dels treballadors. 

Ciutadans i el regidor no adscrit han donat el suport a aquesta petició d'un any més. També Podem, que reclamava a les forces progressistes que feren força en la mateixa direcció amb l'objectiu de recuperar el servei. "Hem de fer espenta per a portar aquesta qüestió on volem, o farà espenta l'espai de la dreta", diu Aaron Ferrándiz. El portaveu socialista Jordi Martínez també els ha dit que "si es vota que sí, s'està més a prop de la municipalització que si es vota que no".

Però des de Guanyar Alcoi, el seu regidor Pablo González ha sigut clar: "la veritat és que no ens fiem". I és que tant des de Guanyar com des de Compromís consideren que aquesta segona pròrroga no s'hauria produït si s'haguera treballat amb antelació en aquest nou contracte. Jordi Martínez els ha confirmat que s'ha començat a treballar fa dos anys, en iniciar nova legislatura i coincidir amb la finalització del contracte. Però Guanyar i Compromís consideren que aquest treball de gestió no ha de dependre d'inicis de legislatures i hauria d'haver començat abans que acabara el contracte, per això han votat en contra. 

Des del PP s'han abstingut, perquè es mostren preocupats per aspectes concrets del nou contracte, com la situació de l'autobús a la Font Dolça o la inclusió d'autobusos elèctrics en el centre tots els dies i no sols els caps de setmana. Són partidaris de treballar un any més en el nou contracte, però reclamen la inclusió o estudi de les seues propostes. El regidor de VOX també s'ha abstingut.